Mihai Stepan Cazazian

U.A.R. 100 / Cuvântul PS Episcop Datev Hagopian cu prilejul aniversării unui secol de la înființarea Uniunii Armenilor din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Este ceas aniversar pentru Uniunea Armenilor din România, de la a cărei înființare s-au împlinit 100 de ani! Pe măsura vârstei este dragostea și aprecierea noastră, prilej fericit pentru a vă transmite sincere felicitări laolaltă cu binecuvântarea Noastră! Dar și moment potrivit pentru a aminti încă o dată rolul important, deosebit, pe care UAR     l-a avut în viața armenilor din România în toată perioada activității sale. Strămoșii noștri au ajuns și s-au stabilit pe aceste meleaguri, aflând aici adăpost și ospitalitate, dar și condițiile potrivite pentru a-și păstra identitatea națională, limba și tradițiile, credința în Dumnezeu și crezul în viitor, viața armenilor pe acest pământ fiind parcă dovada împlinirii menirii nației noastre, aceea de a trăi și dăinui veșnic în orice colț al acestei lumi.

Avem datoria de a evidenția în primul rând calitatea implicării exemplare a UAR în domeniile educației și culturii, spre păstrarea eu-lui național și promovarea culturii armene. Viața și activitatea Bisericii Armene din România, evenimentele culturale din viața comunității, știri, articole etc., toate acestea și-au găsit loc permanent, traduse în armeană, română, engleză în publicațiile UAR. Nu putem trece cu vederea rolul editurii „Ararat” în promovarea culturii, istoriei, literaturii armene, prin editarea numeroaselor cărți. Iar susținerea cauzei dobândirii recunoașterii Genocidului a fost și continuă să rămână sarcina pe care UAR și-a asumat-o cu deplină responsabilitate și implicare nelimitată.

De aproape 30 de ani UAR este condusă de Varujan Vosganian, publicist, scriitor, om politic, personalitate cunoscută și în lumea politică românească, membru al Parlamentului și fost ministru, într-un cuvânt implicat în toate domeniile vieții social-politice, culturale, dar permanent fidel crezului său de a-și sluji țara dar și nația, cu respect pentru strămoși și responsabilitate pentru generațiile ce vor veni.  

De-a lungul multor ani de activitate UAR a reușit să coaguleze energiile creatoare și entuziaste ale membrilor comunității armene, bucurându-se totodată și de simpatia multor locuitori ai acestei țări. Având sucursale în mai multe orașe ale țării, în Constanța, Cluj, Pitești, Iași, Bacău, Botoșani, Galați, Focșani etc., UAR acționează spre implinirea proiectelor diverse în toate orașele în care mai există etnici armeni.

Astăzi, în acest moment aniversar, dăm glas gândurilor noastre și felicităm sincer Uniunea Armenilor din România, pe toți membrii acestei organizații, comitetul de conducere și pe Președintele Uniunii, domnul Varujan Vosganian, Vicepreședinte domnul Varujan Pambuccian, cu aleasă apreciere pentru cele înfăptuite până acum și urări de bune împliniri a tuturor proiectelor și inițiativelor folositoare armenilor din România și de pretutindeni. Dumnezeu să vă țină sub ocrotirea Sa miluitoare, tari în stăruința spre bine și să vă învrednicească de bucuria binecuvântatelor reușite!

Cu binecuvântări,

+ Episcop Datev Hagopian

       Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România,

      Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria