Mihai Stepan Cazazian

TVR / Despre muzica și tradițiile armenilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

11164718_973600299339309_3814459821245487214_o

La ‘Drumul lui Leșe’, duminică, 10 mai, de la ora 18.30, la TVR 2, TVR HD și online pe TVR+

 

 

 

Pe 24 aprilie s-au împlinit 100 de ani de la începerea genocidului împotriva armenilor — ocazie cu care Grigore Leșe și invitații săi ne aduc ‘o poveste despre forța tămăduitoare a muzicii, despre rezistența prin credință, despre istorie și adevăr’.

Așadar duminica aceasta, de la ora 18.30, pe ‘Drumul lui Leșe’ pornesc muzicianul Artur Șahnazarian și invitații speciali din Armenia — muzicienii Emmanuel Hovhannisian, Avag Margarian, Hasmik Baghdasarian, Tigran Hovhannisian și Arkadi Kocharian. Împreună cu Grigore Leșe, ei vor aminti nu doar acele tradiții care, de-a lungul timpului, i-au ajutat să depășească perioadele de restriște, dar vor și arăta cum oameni care trăiesc asemănător, se exprimă prin muzica lor aproape la fel.

Totodată, această ediție este dedicată compozitorului Komitas, personalitate culturală plurivalentă, muzician, etnolog, întemeietorul școlii naționale armene de compoziție.

În studioul TVR 2 va fi prezent și teologul Radu Preda — președintele executiv al  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului — care va încerca să aducă lumină într-o pagină întunecată a istoriei umanității.

*** Despre emisiune

Din 12 octombrie 2014, ‘Drumul lui Leșe’ este invitația de a parcurge, timp de o oră, o călătorie inițiatică, de redescoperire și reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leșe încearcă, în fiecare ediție, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie și comunicare ale secolului 21. Astfel, Grigore Leșe devine în această emisiune un liant al lumii tradiționale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor și mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, ‘Drumul lui Leșe’ încearcă să descopere și să arate acea Românie tulburătoare care vrăjește și inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducție TVR cu Asociația Culturală Grigore Leșe

http://www.agerpres.ro