Mihai Stepan Cazazian

TVR 1 / Despre armeni la Emisiunea CONVIEȚUIRI ( de la ora 15:10 )

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Învățăm permanent

din cultura etniilor

care trăiesc alături în România.

Ați auzit că armenii sărbătoresc

pe 6 ianuarie Crăciunul?

Poporul primului stat

declarat creștin,

locuiesc o ţară mică cu un relief dramatic, plin de stânci, munți și vulcani.

În timp ce o bună parte a creștinilor deja strâng bradul, armenii trăiesc ziua Crăciunului.

Care este motivul acestui decalaj și cum de armenii au păstrat data Epifaniei ca dată a nașterii lui Isus, aflați de la preot paroh Oshakan Khachatryan, Catedrala Armeană din București. Acesta explică într-un reportaj realizat de jurnalista Maria Terzian cum de s-a păstrat o dată din primele secole ale creștinătății și cum de Bobotează, se sfințesc apele în Altar.

Cum se întâmpină Nașterea lui Isus în familiile armenești din România, ce este important de știut, ce mâncăruri specifice se pregătesc și ce amintiri păstrează din copilărie, aflați de la scriitorul Varujan Vosganian, președinte al Uniunea Armenilor din Romania, invitat #live în emisiunea #Conviețuiri alături de jurnalista Teodora Drăgoi. Aflați mai multe despre această zi importantă la #Conviețuiri, miercuri 13 ianuarie, de la ora 15:10 pe TVR1, producători Roxana Amzar Gheorghe și Anca Marchidan, producător executiv Borislav Velimirovici.

Ne-a învățat că putem vedea culorile cu inima. Născut la Odessa acum 92 de ani, Ervant Nicogosian și-a petrecut copilăria și adolescența în cinci lagăre de muncă din Uniunea Sovietică. Culorile și pânzele au fost marea sa iubire. Pictura era viața lui și a reușit ca în ultimii ani să lucreze fiind complet orb. “Ador să dorm pentru că visez că văd.”, Ervan Nicogosian (6 decembrie,1928 – 26 mai 2014)

Îl amintim pe pictorul armean Ervant Nicogosian într-un reportaj semnat de Daniela Teodora Boboș iar fiica artistului, Conf. Univ.Dr. Gilda Mologhianu va fi în direct prin telefon în cadrul aceleiași emisiuni.