Mihai Stepan Cazazian

TVR 1 / Despre armeni la „Conviețuiri”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Rămânem aproape de minoritatile nationale din Romania si nu îi uităm pe cei care au jucat un rol important de-a lungul timpului în ceea ce înseamnă construirea unei identităti de neam si transmiterea acesteia din generatie in generatie.

In ciuda pandemiei care ne obliga la distantare fizica si sociala Sucursala Roman a Uniunii Armenilor din Romania a reusit sa organizeze în septembrie doua evenimente culturale importante : Festivalul Național ”Garabet Ibrăileanu” aflat deja la ce-a de a treia editie și prima editie a Festivalului National ”Mihail Jora” inchinat memoriei marelui compozitor de origine armeană.

Sectia Alte Minoritati va difuza in cadrul emisiunii ”Convietuiri” de miercuri, 23 septembrie la ora 15, pe TVR 1 doua reportaje dedicate acestor evenimente iar în platou va fi invitată dna Maria Erzian, membru în Comitetul Director al Uniunii Armenilor din Romania, care va vorbi despre culisele organizării acestor importante evenimente din agenda UAR.

Festivalul ”Garabet Ibraileanu” este organizat in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania si are doua sectiuni- concursul national de aforisme si decernarea premiilor pentru critica literara. La concursul de anul acesta s-au inscris 16 autori cu  187 de texte, unii dintre ei cu volume de aforisme publicate deja.

Din juriul festivalului au facut parte – prof dr Lucian Strochi, Emilian Marcu, poet, prozator, gazetar si critic literar si Cornelui Paiu, preot, poet, prozator si jurnalist si castigatorul premiului intai a celei de-a doua editii a festivalului.

Marele premiu al Festivalului a fost decernat dlui Mircea Oprea din Botosani. Premiul intai i-a revenit dnei Silviei Mandasescu din Roman. Premiul Special al juriului a fost acordat dlui George Echim din Brasov. Dna Viorica Macrina Lazar din Toplita a castigat Premiul al 2-lea iar Premiul al 3-lea a fost castigat de Mihai Horga din Roman. Mentiunile au fost acordate dnei  Ana Dragoianu din Tantareni, judetul Gorj si dlor Mihai Babei din Botosani si Mircea Dorin Istrate, din Targu Mures.

La sectiunea critica literara a fost premiat profesor doctor Antonio Patraș si profesor emerit Mircea Anghelescu.

Prima zi a evenimentului s-a incheiat cu proiectia filmului Intunercare, realizat in 1985 de regizorul Alexandru Tatos.

Festivalul Mihail Jora, inchinat ilustrului compozitor armean este la prima editie anul acesta si constituie un prilej de afirmare pentru tinerele talente din lumea muzicala. La concursul de interpretare s-au inscris 6 participanti de la 7 la 19 ani.

Juriul a decis ca Premiul intai sa fie acordat elevului Luca George Pantilimon din Roman, Premiul al-II-lea elevului Stefan Buzdugan din Roman, premiul al treielea lui Angel Cristian Babi din Botosani iar mentiunile celor doua eleve de la Liceul de Arta din Targu Mures, Adelina Ioana Bucur si Theodora Fodor.

 La 21 septembrie, comunitățile de armeni din întreaga lume sărbătoresc Ziua naţională. Acum 29 de ani, la 21 septembrie 1991, visul poporului armean de a trăi într-un stat independent şi democratic, a fost împlinit prin referendum. 

Comunitatea armeană din București a sărbătorit această zi specială la Ambasada Republicii Armenia în România. Echipa Alte Minorități, prin jurnalista Maria Terzian, a fost prezentă la recepție. Mai multe amanunte despre eveniment veți putea afla miercuri 30 septembrie, pe TVR1 la emisiunea ”Conviețuiri”.

“Armenia apreciază foarte mult sprijinul României, care este practic o cale de acces din punct de vedere politic, economic şi umanitar spre spaţiul european şi sperăm că proiectele din domeniul comunicaţiilor vor apropia şi mai mult Armenia de România.

România găzduieşte una dintre cele mai vechi comunităţi armene din Europa, cu un bogat patrimoniu şi o contribuţie considerabilă la dezvoltarea ţării.(…) Credem în continuitatea relaţiilor armeano-române, iar cea mai importantă punte de legătură o reprezintă comunitatea armeană.”, sunt fragmente din Mesajul E.S. Domnului SERGEY MINASYAN, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România.