Mihai Stepan Cazazian

Turcia va înființa un organism independent pentru „evenimentele din 1915”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Turcia intenționează să creeze un organism civil independent, responsabil pentru „gestionarea acuzațiilor cu privire la incidentele din 1915”, conform instrucțiunilor președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, a scris marți ziarul turc Hürriyet.

Ziarul a declarat că decizia de a crea un astfel de organism a fost luată săptămâna trecută la ședința Consiliului Superior Consultativ al Președinției.

Noua abordare a genocidului armean din 1915 a fost de fapt pe agenda guvernului de când Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluție prin care numea evenimentele un genocid armean, dar discuția despre această problemă a fost întârziată de epidemia de COVID-19 din Turcia.

Membru al Înaltului Consiliu de consultare al președinției, Cemil Çiçek [negaționist notoriu] și consilierul prezidențial Seyit Sertçelik, care au prezentat propunerea, au afirmat că Turcia nu are nicio instituție direct implicată în studierea „acuzațiilor de genocid”.

Aceștia au remarcat că ministerele importante au intervenit atunci când a fost necesar, dar nu există o politică și o strategie generală care să abordeze eficient acuzațiile.

Consilierii au mai spus că lobby-ul turcesc are în vedere o politică de schimbare a alegațiilor de genocid în crime împotriva umanității și vor publica un raport pregătit în colaborare cu cinci universități turce.

Noul organism va ține cont de dimensiunile culturale, istorice și juridice ale „alegațiilor despre genocidul armean” și se va concentra doar asupra problemei, dar nu va avea legături directe cu guvernul sau statul, s-a spus la încheierea ședinței.

Consiliul de Securitate Națională al Turciei (MGK) a fost responsabil pentru tratarea chestiunii genocidului armean până în 2015, însă Centrul de Cercetări Istorice al Primului Ministru s-a ocupat de acest aspect după inroducerea unui amendament. Cu toate acestea, instituția nu a funcționat, după ce Turcia a renunțat la postul de prim-ministru, după un referendum care a vizat unele schimbări constituționale, în 2017.

5 Responses to Turcia va înființa un organism independent pentru „evenimentele din 1915”

 1. krikor krikorian June 24, 2020 at 10:17 pm

  “Organizm civil independent” este ca si cum ai pune lupul sa pazaesca oile. Politica negationista a guvenului Turc este sortita esecului . Adevarul va triumfa si Turcia va plati pentru crimele comise

 2. Pingback: Dr Taner Akçam subliniaz? necesitatea INSTITU?IONALIZ?RII CERCET?RILOR asupra Genocidului Armean | araratonline.com

 3. Cristina July 10, 2020 at 9:21 am

  Exista un citat care spune aproximativ asa : “Poti prosti o persoana pentru mult timp, poti prosti mai multe persoane pentru un timp scurt, dar sa prostesti mai multe persoane pentru un timp lung nu se poate”…

 4. Garabet Haciaturian August 8, 2020 at 12:09 pm

  Nu imi amintesc in ce an a enuntat partea turca pentru prima data “argumentul” ca in chestiunea genocidului armean sa-si spuna parerea istoricii dar sunt sigur ca de atunci au trecut nu putini ani (risc si o estimare-dinainte de 2015-anul comemorarii centenarului genocidului armean);daca a fost nevoie de atatia ani sa se ia hotararea infiintarii organismului independent,va mai dura inca cel putin tot atat ca organismul sa lucreze si asta in conditiile in care presupunem ca situatia internationala “sta pe loc” si chestiunea isi face putin loc spre locurile superioare ale agendei internationale ;ori vedem si nu-mi vine a crede ca situatia internationala se deterioreaza ( cu pasi repezi in 2020 -si ma refer la pandemia coronavirus ,la “black lives matters”-care doar la prima vedere n-au legatura cu chestiunea armeana-dar si la atacurile din luna iulie 2020 ale armatei azere impotriva Armeniei in zona de frontiera Tavush , la uriasa explozie din portul Beirut de la inceputul lunii august) astfel incat ma tem ca rezolvarea va fi gasita la calendele grecesti.

 5. Garabet Haciaturian August 8, 2020 at 2:11 pm

  Cat p-aci sa uit sa mentionez pe lista evenimentelor (neasteptate) ale anului de gratie 2020 ultima indrazneata provocare la adresa bisericii crestine a “sultanului”Erdogan de transformare in moschee a muzeului Hagia Sophia( nu ma pot abtine sa nu remarc slaba opozitie manifestata de biserica crestina )