Mihai Stepan Cazazian

TURCIA | Pentru prima dată de la Genocidul armean din 1915, o Liturghie armeană s-a săvârșit la Biserica „Sfânta Treime” din Malatia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Duminică, 29 august, pentru prima dată de la Genocidul armean din 1915, în Biserica armenească a Sfintei Treimi (Sourp Yerortutiun) din Malatia, Armenia de Vest s-a săvârșit o Liturghie armeană, ceremonie condusă de Patriarhul Armean al Constantinopolului, Arhiepiscop Sahak Mashalyan.
Patriarhia Armeană a Constantinopolului a transmis această Liturghie în direct pe pagina sa de Facebook.

Renovarea Bisericii Sfânta Treime din Malatia a început în 2012. Dar, din cauza diverselor probleme legate de stat, precum și din cauza unui buget insuficient lucrările au trenat până în 2021. Odată cu încheierea lucrărilor, acum câteva săptămâni, la 106 ani după 1915, Biserica armenească și-a redeschis porțile credincioșilor pentru o Liturghie.
Trebuie amintit că, prin decizia autorităților turcești, după reconstrucție, biserica va servi și ca centru cultural.

Patriarhia Bisericii Armene din Constantinopol va decide în cursul anului următoarele date ale liturghiei din această Biserică armenească a Sfintei Treimi din Malatia unde 20.000 de armeni locuiau în 1915 într-un oraș de 40.000 de suflete.