Turcia / Mii de manifestanți la mitingul în memoria jurnalistului ucis Hrant Dink
Câteva mii de oameni au mărșăluit luni, 19 ianuarie, pe străzile din Istanbul, în memoria jurnalistului turco-armean Hrant Dink, la opt ani de la uciderea sa. Demonstranții au mărșăluit de la Piața Taksim la sediul ziarului bilingv turco-armean Agos în spatele unui banner negru pe care scria “suntem conștienți de genocid împreună cu Hrant Dink” și pancarte cu mesajul “Suntem cu toții Hrant Dink, suntem toți armeni “, menționează jurnaliștii de la AFP.
La 19 ianuarie 2007, Hrant Dink, în vîrstă de 52 de ani, o figură marcantă a micii comunități armene din Turcia, a fost împușcat de două ori în cap în fața sediului revistei Agos. Jurnalistul deși deschis reconcilierii între turci și armeni a fost urât de naționaliștii turci pentru că a pledat, ca fiind genocid, masacrarea armenilor în timpul Primului Război Mondial.
“Sper sincer că adevărurile pentru care Hrant Dink și alții ca el și-au dat viața să devină realitate într-un viitor nu foarte îndepărtat într-o democrație transparentă”, a spus dramaturgul Murathan Mungan într-un discurs citit în fața mulțimii. “De asemenea, sper că se va face dreptate în curând”, a adăugat el.
Tînărul naționalist Ogün Samast, a mărturisit că l-a ucis pe jurnalist și a fost condamnat, în iulie 2011, la 23 de ani de închisoare. Dar, cu toate acestea, identitatea celor care au comandat asasinatul continuă să fie controversată.
Unul dintre presupușii instigatori la asasinare, Erhan Tuncel, a dezvăluit la procesul său că a informat poliția despre un complot împotriva lui Hrant Dink, dar avertismentele sale nu au fost luate în considerare.
Cu ocazia centenarului din acest an protestatarii au cerut să se facă lumină în dosarul Hrant Dink și au cerut ca Ankara să recunoască Genocidul Armean.
Conform unui studiu recent, mai puțin de 10% din turci consideră că guvernul ar trebui să recunoască Genocidul Armean.