Mihai Stepan Cazazian

TURCIA | Liturghia anuală la biserica armenească Surp Khaci (Sfânta Cruce) din Akhtamar va fi oficiată pe 5 septembrie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

AFP PHOTO / MUSTAFA OZER

Pregătirile pentru Liturghia anuală la biserica armenească Surp Khaci (Sfânta Cruce) din Aghtamar de pe insula Lacului Van din Armenia occidentală au fost finalizate, a declarat biroul guvernatorului de Van, însărcinat cu coordonarea evenimentului, precum și întâmpinarea turiștilor fideli.

Liturghia va fi oficiată în această duminică, 5 septembrie, de la ora 9:00 Pentru a păstra intimitatea credincioșilor în timpul acestei Sfinte Liturghii, accesul pe Insula Akhtamar va fi închis vizitatorilor – în afara credincioșilor – între orele 9:00 și 12:00.

Reamintim că în anul 2005, într-un gest de bunăvoinţă guvernul turc a restaurat biserica armenească de pe insula Aktamar şi a redeschis-o în 2007, ca muzeu, deschiderea fiind puternic mediatizată.

De atunci activităţile religioase nu au fost permise în acest sit istoric, în luna septembrie 2010 având loc, pentru prima dată, o slujbă şi un pelerinaj la această bijuterie a arhitecturii armene.

One Response to TURCIA | Liturghia anuală la biserica armenească Surp Khaci (Sfânta Cruce) din Akhtamar va fi oficiată pe 5 septembrie

  1. Gabriel Antonie Lazarovici September 6, 2021 at 9:37 am

    Biserica a fost construita între 915 si 921 d.Hr. de catre arhitectul Episcop Manuel sub sponsorizarea lui Gagik I Artsruni ( Regatul Vaspurakan ). Se crede ca a fost construita pentru a adaposti o bucata din Crucea, care a fost folosita la rastignirea lui Iisus Hristos.