Mihai Stepan Cazazian

TURCIA / Garo Paylan cere clarificări cu privire la demolarea bisericii armenești „Sfântul Toros” unde a fost botezat Komitas

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Garo Paylan, deputat al Partidului Democrat al Poporului din Diyarbakır (HDP), a depus o interpelare în Parlamentul turc cu privire la demolarea bisericii Surp Toros (Sfântul Toros) după ce a fost clasificată drept „clădire care are nevoie de protecție” de către Consiliul regional din Kutahya pentru protecția patrimoniului cultural, relatează site-ul turc de știri Bianet.

Biserica istorică armeană din provincia Kutaya din vestul Turciei a fost demolată după ce a trecut în domeniul privat.

În întrebarea parlamentară adresată Președintelui Parlamentului către ministrul culturii și turismului, Mehmet Nuri Ersoy, deputatul HDP Paylan a spus pe scurt: „Datând din 1603, biserica deținea un loc important în memoria orașului. Biserica a fost considerată un loc important al memoriei armene, deoarece era locul în care muzicologul Komitas a fost botezat.

„Biserica a fost folosită în cele din urmă ca sală de nunți și cinematograf; autoritățile au rămas indiferente la apelurile comunității armene pentru restaurarea ei sau, cel puțin, utilizarea acesteia ca centru cultural ”, a spus Garo Paylan.