Mihai Stepan Cazazian

TURCIA | Erdogan îl acuză pe Garo Paylan de trădare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat ferm un membru al parlamentului turc de origine armeană pentru că a cerut Parlamentului de la Ankara să recunoască oficial Genocidul Armean din 1915 în Imperiul Otoman.

Erdogan a spus că rezoluția parlamentară, elaborată de parlamentarul de opoziție Garo Paylan, echivalează cu înaltă trădare.

Rezoluția nu numai că cere recunoașterea oficială a genocidului, dar prevede și că autoritățile turce trebuie să redenumească străzile care poartă numele responsabililor otomani ai genocidului și să ofere cetățenia turcă descendenților armeni ai supraviețuitorilor.

Paylan a făcut publică intenția sa înaintea celei de-a 107-a comemorări a Genocidului. Dar președintele Parlamentului, Mustafa Sentop, a refuzat să înscrie proiectul pe ordinea de zi a parlamentului.

Solicitarea lui Paylan a atras o furtună de critici din partea altor înalți oficiali turci, precum și a unui purtător de cuvânt al partidului de guvernământ AKP.

„Considerăm o trădare vădită manifestarea unei asemenea nerușinări în acest organism care simbolizează expresia voinței naționale”, a spus Erdogan, după ce a prezidat o ședință a cabinetului de la Ankara.

Erdogan a declarat că autoritățile turce vor lua „măsurile adecvate” împotriva lui Paylan. Dar nu a spus dacă deputatul în vârstă de 49 de ani care reprezintă partidul pro-kurd de opoziție HDP va fi acuzat penal.

De ani de zile, autoritățile încearcă să-i ridice domnului Paylan imunitatea parlamentară.

extras după Radio Free Europe / Radio Liberty