Mihai Stepan Cazazian

Turcia denunță raportul “nul și neavenit” al Parlamentului European

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Turcia respinge raportul ‘nul și neavenit’ al Parlamentului European, care s-a declarat joi extrem de îngrijorat de reculul statului de drept în țara candidată la Uniunea Europeană, a declarat ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, citat de AFP.

* Parlamentul European, extrem de îngrijorat de reculul statului de drept în Turcia

Ankara ‘consideră acest raport nul și neavenit’ din cauza referințelor la ‘genocidul’ armean comis în timpul Imperiului otoman și pe care Ankara îl neagă categoric, a declarat Bozkir, citat de agenția de presă națională Anadolu.

‘Și anul trecut am respins acest raport al Parlamentului European pentru mențiuni similare, vom face la fel în acest an’, a adăugat el în marja unei vizite la Viena.

‘Nu ne este rușine de niciun episod din istoria noastră’, a subliniat ministrul turc, ‘credem că această chestiune trebuie tranșată de istorici, iar oamenii politici nu trebuie să scrie istoria’.

Armenii estimează că 1,5 milioane dintre semenii lor au fost uciși de manieră sistematică la sfârșitul Imperiului otoman. Numeroși istorici și peste 20 de țări, printre care Franța, Italia și Rusia, au recunoscut genocidul armean.

Turcia afirmă la rândul său că a fost vorba despre un război civil, dublat de foamete, în care 300.000 până la 500.000 de armeni și tot atâția turci și-au pierdut viața în momentul în care forțele otomane și Rusia își disputau controlul Anatoliei.

În raportul lor, deputații europeni acuză ‘regresul’ în domeniul ‘independenței puterii judiciare, libertății de adunare, libertății de expresie și al respectării drepturilor omului și al statului de drept’.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este acuzat de derivă autoritară și de faptul că are o atitudine de forță față de presa de opoziție.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Simona Aruștei)