Mihai Stepan Cazazian

TURCIA / Biserica armenească „Sfântul Toros” din provincia Kütahya a fost demolată

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Biserica armenească Sfântul Toros din provincia Kütahya din vestul Turciei a fost demolată, a declarat activistul pentru drepturile omului Arlet Natali Avazyan. Acum există un teren plat în locul bisericii istorice.

„Nu aveți niciun respect pentru istorie? Distrugând istoria armenilor, veți ignora existența armenilor pe acest pământ? a spus ea într-un mesaj pe Twitter.

Înainte de 1915, aproximativ 4 mii de armeni locuiau în provincia Kütahya unde existau trei biserici armenești și trei școli. Două dintre biserici (Surp Astvadzadzin și Surp Toros) erau apostolice armene și una era armean-catolică (Surp Astvadzin).

Conform recensământului din 1931 în perioada republicană, au rămas doar 65 de armeni și o biserică deschisă închinării. Acest număr a scăzut și mai mult pe fondul migrației către Istanbul și peste hotare până în 1970; atunci, în provincie nu mai existau armeni sau biserici armenești.

Se crede că Biserica Surp Toros a fost construită în timpul sultanului Murad. Biserica a ars în timpul unei insurecții din 1603, dar a fost reconstruită după puțin timp. Scriitorul Arșag Alboyacıyan povestește că exista o piatră în biserică pe care, se crede că era gravat însemnul, în formă de potcoavă, al Sfântului Toros. „Turcoaicele, pentru a se vindeca de boli, obișnuiau să stea pe această piatră iar clericii le citeau din cartea sfântă”, a remarcat scriitorul.

Biserica a fost folosită ca sală de film pentru ceva timp și ca sală de nunți după aceea. Clădirea a fost înregistrată ca imobil sub protecție, conform deciziei 5407 a Consiliului regional pentru protecția patrimoniului cultural Kütahya din 27 august 2019. (HA / SD)

Cu toate acestea acum a fost demolată…

One Response to TURCIA / Biserica armenească „Sfântul Toros” din provincia Kütahya a fost demolată

  1. Mihai Frumu?elu January 27, 2021 at 2:36 pm

    Ce ordinari. Dup? tot genocidul împotriva lor le mai demoleaz? ?i bisericile.