TULCEA / Ansamblul de dansuri armenești „Nairi” la Festivalul Interetnic

Nutrind dragoste și respect pentru
cultura originii sale armenești, ansamblul de dansuri „Nairi“ al Uniunii Armenilor din România,
sucursala Constanța, s-a bucurat și a bucurat privitorii cu spectacolul său, pe
scena Festivalului „Săptămâna Interetnică“ în Piața Civică din Tulcea, în seara
de 26 iulie 2019 în cea de a 3-a participare a sa.
Dansatoarele au transmis cu emoție și grație dorința de a păstra cât mai autentică arta coregrafiei feminine armenești care se regăsește mai ales în detaliile unduirii brațelor și jocul delicat al mâinilor. Pe de altă parte coordonarea tuturor mișcărilor în ansamblul lor pe ritmurile muzicii noastre tradiționale a adus un plus actului artistic care a fost din nou răsplătit cu aplauze calde și cu felicitări. Astfel „Nairi“ va reveni cu noi coregrafii continuându-și cu drag și mândrie misiunea de a perpetua identitatea și miracolul spiritului armenesc.

Din public au făcut parte și membrii ai Uniunii Armene constănțene ( președinte Liviu Merdinian) care le sunt mereu aproape fetelor chiar de la înființare, din 2017. Aceștia le-au însoțit și într-o călătorie de descoperire a Tulcei a 2-a zi, pe 27 iulie.

Prima oprire a fost la Cetatea Enisala, unica cetate medievală din
Dobrogea rămasă în picioare din perioada secolelor XIII și XIV în apropierea lacului Razelm,
fostă parte a Mării Negre. Apoi au trecut prin Jurilovca, capitala pescarilor
Deltei, pentru a ajunge cu vaporul la
Gura Portiței,locul în care Delta plătește vamă pentru a ajunge la Marea
Neagră.
Nairi a luat ființă la malul
Mării Negre, și-a continuat călătoria
aproape de valurile Dunării și este oricând gata să ajungă oriunde
pentru a face cunoscut lumii întregi sufletul armenesc în armonii și dansuri de
milenii.

Mulțumim tuturor celor implicați în eveniment și în special domnului deputat Lucian Simion, președinte al filialei UAR/Tulcea și de asemenea doamnei Orbocea prin a cărei amabilitate Anaid, păpușa creată special pentru a armenii constănțeni, a revenit acasă, un dar neprețuit, un gest splendid pentru care îi vom purta o veșnică recunoștință. Mulțumim de asemeni E.S. Dl Sergey MINASYAN, Ambasador al Republicii Armenia în România, precum și tuturor celor care s-au oprit pentru câteva ore să cunoască un pic din farmecul culturii armene.
Alice Semedichian Platon
nota redacției La Festival au mai participat Grupul de dansuri armenești BZMAZAN (Asociația Centrul European pentru Diversitate ) precum și cântărețul ZHAN SMBATYAN din Odessa (Ucraina). Tânărul Arsen Arzumanyan a prezentat un savuros volum cu bancuri de la Radio Erevan.