Mihai Stepan Cazazian

Trupa „Vartavar” la festivalul „Copiii pentru copii”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dansul este o punte între oameni, este reflexia sufletului. Grație dansului oamenii își exprimă sentimentele și dorințele. Dansul nu este doar o înlănțuire de mișcări, ci are propriul său limbaj, și fiecare om își poate exprima prin mișcări de dans universul interior. Prin dans îți poți exprima gândurile și nu este important cine ești, de unde ești sau ce nație ești. Acesta-i ideea transmisă de organizatorii festivalului „Copiii pentru copii”, aducând laolaltă copii de diferite vârste și naționalități. Fiecare dintre aceștia reprezenta cultura și coloritul său național. Sala a fost plină până la refuz și peste tot domnea bucuria și dezinvoltura copilăriei. Concertul a durat aproape trei ore, motiv pentru care unii au ieșit pe hol pentru relaxare. Numărul trupei „Vartavar” a fost programat la sfârșit și sala era aproape pe jumătate goală. Au răsunat primele sunete ale dholului și zurnalei armenești, iar copiii, cu însuflețirea lor caracteristică, au început să danseze. Ceea ce s-a întâmplat la un moment dat a fost ca un vis: cu toții s-au întors în sală și au ovaționat numărul trupei. După câteva frumoase dansuri, a venit rândul dansului mlădios al fetelor, pe fondul cântecului „Casa mea, patria mea”. Dansul lor parcă reunise toată suferința și durerea armenilor. Ale armenilor pribegi care, părăsindu-și locurile de baștină, erau siliți să-și caute refugiu pe meleaguri străine. Dansul i-a emoționat pe toți cei prezenți, iar, în încheiere, deasupra capetelor fetelor a fluturat basmaua roșie din atlas, simbolizând renașterea poporului armean. Aceasta amintea că sângerosului și durerosului aprilie îi urmează un mai luminos, un mai al victoriilor. Sala s-a umplut de urale și aplauze. Trupa „Vartavar”, alături de îndrăgita profesoară de dans, i-au reprezentat cu cinste pe armeni.

În încheiere doresc să amintesc de vorbele marelui Komitas: „Dansul exprimă gradul de civilizație al fiecărei nații”.

La 31 martie, în sala trupei „Vartavar” din sediul UAR, a avut loc ceremonia de decernare a diplomelor membrilor trupei și profesoarei de dans, Bella Mardichian. Pentru marele succes de la participarea la festivalul interetnic de dans „Copiii pentru copii”, ce a avut loc la 24 martie în sala Dalles din București, doamna Mihaela Iasa, șefa departamentului cultural al Asociației Europene și Internaționale, după ce i-a felicitat în cuvinte calde pe membrii trupei „Vartavar”, precum și pe talentata și îndrăgita lor profesoară, Bella Mardichian, le-a înmînat acestora diplome și daruri, în același timp invitându-i și la cea de a doua ediție a festivalului ce va avea loc la sfârșitul anului.

În acea zi copiii au fost felicitați și de ambasadorul Armeniei în România, Excelența sa SergheiyMinasyan, care a subliniat în cuvântul său rolul important avut de copiii trupei „Vartavar” în prezentarea prin coregrafie a culturii armene în România, atât în fața spectatorilor români, cât și a celor aparținând minorităților naționale.

La încheierea întâlnirii, profesoara de dans, Bella Mardichian, a rostit un cuvânt de mulțumire.

Arax MELKONIAN

  •  
  •