Mihai Stepan Cazazian

TRINITAS TV/ DESPRE UN PELERINAJ ÎN ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Marţi, 24 septembrie, la orele 21,30, timp de o jumătate de oră, postul de televiziune Trinitas al Patriarhiei Române a difuzat, în cadrul emisiunii „Biserica azi”, un interviu cu preot, prof. univ.dr. Daniel Benga, în prezent profesor de teologie ortodoxă la Universitatea „Ludwig Maximilian” din München. Interlocutorul său a fost Remus Rădulescu, cunoscut realizator al emisiunii „Lumina credinţei” de la Radio România Actualităţi (în fiecare duminică dimineaţă) şi colaborator al Televiziunii Trinitas.

          Oaspetele emisiunii a vorbit despre „Mărturisire creștină între răsărit și apus”, cu care prilej s-a referit la pelerinajul pe care l-a întreprins recent, prin agenţia „Basilica” a Patriarhiei Române, în Georgia şi Armenia, împreună cu un grup de foşti credincioşi ai săi din Bucureşti. Acesta a împărtăşit impresii din aceste ţări, cu precădere despre Armenia. Vorbitorul a evocat existenţa Catedralei „Sf. Ecimiaţin”, ca fiind cea mai veche catedrală creştină din lume, ea aflându-se chiar pe locul celei zidite în anul 301, când Sf. Grigore Luminătorul l-a botezat pe regele armean Tiridates şi întregul popor, astfel încât Armenia a devenit primul stat din lume care a adoptat creştinismul ca religie de stat. Au fost amintite şi mănăstirile „Sf. Hripsime” şi „Sf. Gayane”., dar şi altele care dăinuie din secolul al V-lea. S-a accentuat marea religiozitate a populaţiei din Armenia, care reprezintă doar o treime din numărul total de armeni din lumea întreagă , despre spiritul de toleranţă, amintind de existenţa unei moschei în inima Erevanului, despre pelerini din Iran, care au rădăcini armeneşti, dar vorbind şi de muntele biblic Ararat, aflat  azi pe teritoriul Turciei, în apropiere de graniţă, acolo unde se află biserica Khor Virap, locul de întemniţare a lui Grigore Luminătorul, fără a uita să amintească de Memorialul Genocidului Armean.

          Totodată, invitatul emisiunii a vorbit despre ziua de 30 septembrie, ziua hramului Paraclisului Grigore Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti. (M.K.)

          Emisiune poate fi vizionată şi pe site-ul www.trinitas.ro.