TREI MUZICIENI ARMENI LA FESTIVALUL INTERNATIONAL „GEORGE ENESCU” 2019
Dintr-o conferinţă de presă care s-a ţinut luni, 22 octombrie, la Ateneul Român, reprezentanţii mass media din România au putut afla o mulţime de noutăţi legate de organizarea ediţiei din anul 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, care se va desfăşura între 31 august şi 22 septembrie.
Din multitudinea de noutăţi, am reţinut că, vreme de 23 de zile, Bucureştiul şi alte şapte oraşe din ţară vor gazdui 84 de concerte şi recitaluri, în interpretarea a peste 2.500 de muzicieni de valoare din lume, având 50 de naţionalităţi diferite. Vor fi pezente 9 orchestre de talie mondială, artişti de renume, unii chiar pentru prima oară în România.
De amintit că, după îndelungate negocieri, vom avea plăcerea sa revedem Orchestra Filarmonicii din Berlin (cea mai veche orchestră din lume!), dirijată de Kirill Petrenko, bucurându-se de colaborarea cu corul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, sub bagheta lui Ion Iosif Prunner. În program: Rapsodia nr.2 de George Enescu şi Simfonia nr.9 de Ludwig van Beethoven.
Ne bucurăm să semnalăm şi prezenţa a trei artişti armeni de renume.
Vom face cunoştinţă cu pianistul Grigor Asmaryan. Acesta s-a născut la Erevan într-o familie de muzicieni şi a început să cânte la pian de la vârsta de 4 ani. A studiat la Conservatorul „Komitas” din Capitala armeană, pe care l-a absolvit în anul 2000. Mutându-se ulterior în Franţa, tânărul pianist s-a specializat la École Normale de Musique „Alfred Cortot”din Paris.
În 1998, a cucerit Marele Premiu la Concursul Internaţional Pierre Lantier din Paris, un Premiu Special, în 2006, la Concursul Internaţional „Flame” din Paris şi a fost finalist în 2002 la Concursul Internaţional Francis Poulenc din Limoges.
Ca solist, a concertat în Armenia, Rusia, Liban, Finlanda, Ucraina, Elveţia, Germania, Franţa etc.
A fost artist invitat la Noul Curs de Interpretare la Academia Europeană de Muzică de la Bonn (Germania), la Festivalul Pianelor de la Enghien, la Festivalul Anzy-le-Duc şi la Festivalul de Muzică de la Pontlevoy, toate din Franţa.
Grigor Asmaryan a mai fost îndrumat în muzica de cameră la clasa prof. Tatevik Mokatsian la Hochschule für Musik din Saar (Germania). După aceea, a colaborat cu muzicieni cunoscuţi, precum David Grimal, Eduard Brunner, Johannes Gmeinder şi membri ai German Radio Philharmonic Orchestra Saarbrücken Kaiserslautern.
Este invitat cu regularitate la Săptămâna Muzicii de Cameră a Academiei de vară din Thuringia şi la Stamberger Musiktage din Germania, dar şi la Musiktage din Regiunea Olimpia Seefeld din Austria.
În cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” 2019, pianistul Grigor Asmaryan îl va acompania pe violonistul francez David Grimal, cu prilejul recitalului pe care îl vor susţine duminică, 8 septembrie, ora 11, la Sala Auditorium de la MNAR din Bucureşti, dar şi luni, 9 septembrie la Cluj, iar marţi 10 septembrie la Timişoara, având în program lucrări de Debussy, Enescu, Chausson, Frank, în Bucureşti adăugându-se şi lucrări de Ravel şi Saint-Saëns.
X
În sfârşit, d-l Mihai Constantinescu, director general al ARTEXIM, dar şi al Festivalului Internaţional „George Enescu”, şi-a ţinut promisiunea făcută anul trecut şi îl vom audia, pentru prima dată în România, pe cunoscutul violonist Sergey Khachatryan, laureat al unor prestigioase concursuri internaţionale, încă din anii foarte fragezi.
Iată o succintă biografie a tânărului violonist armean. Daniel Khachatryan, străbunicul său era originar din oraşul Kars. Sergey s-a născut în 1985 la Erevan într-o familie de muzicieni şi, din 1993, trăieşte în Germania, unde a susţinut primul său concert cu Orchestra simfonică din Wiesbaden. Avea doar 9 ani.
În 2006, a debutat la New York, interpretând Concertul de Beethoven la faimosul Avery Fisher Hall. În 2013, a interpetat Concertul de Şostakovici cu Orchestra simfonică din Seattle.
În perioada 2000-2014, a cucerit 9 premii internaţionale, începând cu Premiul I la Concursul de vioară Jean Sibelius (fiind cel mai tânăr interpret care a obţinut vreodată acest premiu!), continuând cu Premiile II de la Concursul Fritz Kreissler de la Viena şi cel de la Indianapolis, iar în 2005 – Premiul I la Concursul muzical Reine Elisabeth de la Bruxelles ş.a. Atunci a primit, pentru o perioadă de 4 ani, o vioară Stradivarius (Higgins) din 1708, împrumutată de Nippon Music Fondation.
Este deţinător al medaliei Movses Khorenaţi (2008) şi „artist emerit al Armeniei” (2012). În turneele sale internaţionale, are întotdeauna şi concerte la Erevan.. Are CD-uri înregistrate cu concertele de Sibelius şi Şostakovici, dar şi cu sonate de Franck şi Bach. Amintesc că sonatele nr.1-3 pentru vioară de J.S. Bach le-a înregistrat, fiind acompaniat de pianista Lusine Khachatryan, sora sa. Aceasta a fost audiată de noi pe scena Ateneului Român cu prilejul sărbătoririi Zilei naţionale a Armeniei în anul 2011. CD-ul de debut al lui Sergey Khachatryan la EMI Classics a fost lansat în toamna lui 2002. Printre lucrările de pe acest CD se află o Sonată de Brahms şi „Tzigane” de Ravel, cu acompaniamentul surorii sale Lusine, dar şi „Poemul” de Chausson, cât şi fantezia „Carmen” de Waxman, acompaniat de Vladimir Khachatryan, tatăl său.
La Festivalul „George Enescu” de anul viitor, Sergey Khachatryan va fi solistul Concertului pentru vioară nr.77 de J. Brahms, acompaniat de Orchestre National de Lille, dirijată de Vlad Vizireanu, în ziua de miercuri, 18 septembrie, la ora 17, pe scena Ateneului Român.
X
Melomanii care l-au îndrăgit în această primăvară, pe scena de la Ateneul Român, pe foarte tânărul violonist Emmanuel Tjeknavorian de la Viena, vor avea prilejul, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” din 2019, să-l reîntâlnească joi, 19 septembrie, ora 18, la Teatrul Excelsior din Bucureşti, în cadrul ciclului de concerte „Mozartweek in Residence”. Programul zilei se intitulează „Scrisori şi Muzică”- „Allerliebster Papa” şi cuprinde fragmente din corespondenţa dintre Leopold şi Wolfgang Amadeus Mozart în perioada 1779-1782. Tânărul violonist armean, acompaniat de tânărul pianist austriac Maximilian Kromer, va interpreta fragmente din cinci sonate de Mozart, avându-l ca recitator pe celebrul tenor franco-mexican Rolando Villazón.
Să ne bucurăm, aşadar, de prezenţa acestor muzicieni armeni, alături de nume mari din lumea muzicii din România şi de pretutindeni!
Madeleine KARACAŞIAN
În atenţia celor interesaţi: Pentru ediţia din 2019, organizatorii au introdus o loterie pentru abonamentele la Festival. Înregistrarea doritorilor se face până la 25 noiembrie, iar extragerea va fi a doua zi. Iata link-ul pentru înscrierea la loterie: service.eventim.ro/festivalulenescu2019/