Mihai Stepan Cazazian

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în comunitatea armeană din Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 7 ianuarie 2017, comunitatea armeana din Botosani s-a reunit pentru Sarbatoarea Craciunului  Armenesc. Intr-un cadru familial, parinti si copii, am fost fericiti sa ne reintalnim si sa depanam amintiri.

Pentru inceput, Cristian Lazarovici, Presedintele sucursalei locale a UAR, a tinut sa mentioneze faptul ca am incheiat un an plin de evenimente, un an al schimbarilor in bine, al unui nou inceput in activitatea comunitatii. Au fost  evenimente placute; s-a oficiat din nou o cununie religioasa dupa 17 ani, ultima fiind a sa in 1999, dar si mai putin placute avand in vedere ca spre sfarsit de an am pierdut doi membri din randul celor apropiati si implicati sufleteste  de  armenii botosaneni. Anul pe care l-am inceput se anunta bogat in  evenimente culturale in scopul promovarii si transmiterii catre noile generatii a valorilor spirituale armenesti.

In alte vremuri, in spiritul traditiilor de Craciun, tinerii armeni, impreuna cu membrii breslelor, erau obligati sa merga cu colindul iar enoriasii trebuiau sa-i  primeasca. Colinda religioasa specifica era “Avedis”- in traducere “Buna vestire”. Armenii isi faceau urari de sanatate si “Hristos tznvav”- in traducere “Hristos se naste”,  iar in ajun la cina, se serveau placinte oparite in lapte vanilat si apoi date la cuptor cu mult unt si smantana numite “CNIS”. A doua zi dupa Boboteaza , dupa slujba religioasa se obisnuieste  scoaterea crucii din cristelnita plina cu apa de catre un castigator stabilit  in urma unei licitatii, prilej pentru unii enoriasi sa-si arate disponibilitatea de a veni in ajutorul bisericii.

Pe parcursul evenimentului am fost incantati sa ascultam un recital de colinde interpretate de catre unul din membrii armenilor botosaneni, Nicu Apateanu.

In final, copiii armeni au primit daruri si pungute cu bomboane din partea lui Mos Craciun, iar adultii au avut parte de momente de socializare.

 Craciun fericit tuturor prietenilor armeni!

Cristian LAZAROVICI