Mihai Stepan Cazazian

Toți fiii ducatului Bucovina

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

                        Suceava are o ”Casă a prieteniei”. Inaugurată în august 2008, restaurată cu sprijinul partenerului din Schwaben/Germania, casa este destinată activităților tuturor etniilor din Bucovina, cât și ale partenerilor regiunii Bucovina (Germania, Ucraina, Italia, Franța, China).

                        E o casă caldă, cu mansardă din lemn, care și-a deschis larg porțile pentru iubitorii de multiculturalitate.

                        De aceea, pe 15 decembrie a.c., în ajunul sărbătorii Zilei Minorităților Naționale, etniile și cei interesați s-au reunit în Casa Prieteniei, la inițiativa domnului Foit, pentru a-și aminti de patriile de origine și pentru a onora patria de adopție.

                        Armeni, germani, polonezi, ucraineni, ruși-lipoveni și elevi de la Școala Creștină ”Filadelfia” și-au împărtășit informații despre culturi, confesiuni, moduri de viață, într-o atmosferă relaxată, confecționând…steagurile patriei-mamă, sub supravegherea adulților organizatori (Uniunea Armenilor din România, sucursala Suceava, Consiliul Județean Suceava și Biroul Informațional al Regiunii Schwaben).

                        A fost plăcut să vezi copii de diverse vârste, care se ajutau reciproc, râdeau, învățau unii despre alții! Căci copiii comunităților trebuie să conștientizeze de la o vârstă fragedă că o comunitate nu înseamnă doar spectacole, petreceri și hramuri, ci multă muncă, renunțare la sine uneori, perseverență. Iar lucrurile acestea nu se învață peste noapte…

                        E încurajator să-i vezi cât de receptivi sunt, în pofida unor comentarii uneori nesărate la adresa lor! Și au inima deschisă, așa cum ar trebui să avem toți.

                        La mulți ani, dragi români, de orice etnie ați fi! Aici sunteți acasă!

Corina D.