Szekely Csaba

Tinerii armeni gherleni în tabăra de la Arefu, jud. Argeș

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ultima perioadă a vacanţei de vară oferă tinerilor armeni gherleni o posibilitate de a-şi petrece şapte zile plăcute şi instructive într-o tabără naţională organizată de Uniunea Armenilor din România. După ce anul trecut membrii Ansamblului de dansuri „Hayakaghak” au participat la o tabără asemănătoare în orasul sibian Dumbrăveni, la sfîrşitul lunii august destinaţia a fost cabana-pensiunea „Dracula” din comuna Arefu, judeţul Argeş, unde reprezentanţii comunităţii armeneşti din Gherla dar și din alte colțuri ale României vor sta până luni, 29 august 2022. O săptămînă deosebit de bogată în evenimente, organizatorii stabilind un program variat, ce include cursuri de învăţare a limbii armene şi a dansurilor armeneşti, proiecţii de filme, spectacole de teatru şi excursii. Cursul de dansuri este condus de gherleanca Ursan Esztegar Erika, instructorul ansamblului „Hayakaghak”, laureat la mai multe festivaluri şi concursuri naţionale. În fiecare seară, în peisajul montan din împrejurimile Transfăgărăşanului talentaţii dansatori armeni din Gherla au prezentat suite de dansuri armeneşti, în care au fost angrenaţi şi ceilalţi participanţi la tabără. Artistul Florin Kevorkian i-a iniţiat pe oaspeţi în tainele filmului şi a teatrului, în repertoriul cursului figurînd şi cîteva proiecţii de film.

Au mai avut loc şi cursuri de învăţare a limbii armene, susţinute de Arsen Arzumanyan şi un curs de istoriei a armenilor din țara noastră prezentat de Varujan Vosganian. S-a aflat în mijlocul tinerilor şi Ambasadorul Republicii Armenia în România, ES Sergey Minasyan, care, la fel, s-a întreţinut cu multă căldură cu tinerii aflaţi acolo.

Din programul taberei de la pensiunea”Dracula” nu au lipsit drumeţiile şi excursiile, tinerii armeni făcînd cunoştinţă cu valorile istorice ale oraşelor Curtea de Argeş şi Cîmpulung Muscel, dar şi cu frumuseţile naturii din zona Transfăgărăşanului, de unde au plecat cu amintiri plăcute.

Szekely Csaba