Redactor

Câteva impresii ale tinerilor armeni din Constanța despre tabăra de vară

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la înființarea mănăstirii Hagigadar din Suceava, prilej de pelerinaj al enoriașilor armeni. Ca în fiecare an, reprezentanții comunităților armene din toată țara și chiar și armeni de peste hotare s-au reunit pentru a celebra acest eveniment de mare anvergură.

În acest context, tineretul armean din diferite orașe s-a întâlnit pentru a doua oară, în cadrul „Școlii de vară de la Zamca”. Constanța a fost reprezentată de: Alisa Avakian, Clara Olariu, Diana Madleine Dropol și Karina Boiagian.

Pe o perioadă de 6 zile, toți participanții din această tabara au fost angrenați într-un program care a inclus diferite activități. Tabăra a debutat pe 11 august, cu întâmpinarea Sanctitații sale Karekin al II-lea, Catolicos și Patriah Suprem al tuturor armenilor de către tinerii armeni la biserica Sfânta Cruce din Suceava.

A doua zi din tabără a coincis cu motivul reunirii noastre si s-a desfășurat conform vechilor tradiții armenești, respectate cu sfintenie in fiecare an. Dupa finalizarea slujbei, toti enoriasii au fost invitati sa guste traditionalul aganciabur, care se serveste cu hurut. Spre seara, ne-am reunit la biserica Sf. Cruce, unde ansamblul de dans al armenilor din Bulgaria ne-a delectat cu cateva dansuri traditionale armenesti. Ziua s-a incheiat la Manastirea Zamca, prin slujba de seara, oficiata de un sobor de preoti armeni.

Zilele urmatoare au fost axate pe respectarea unui program de culturalizare si socializare . Programul s-a concretizat prin participarea la slujba atat dimineata cat si seara, prin diferite prelegeri si prin activitati culturale si sportive . Prelegerile au fost sustinute in fiecare zi de personalitati ca: diaconul  Sepuh din SUA, doamna profesoara Aida Markosian si Sirun Terzian, vicepresedinte U.A.R. Discursurile lor au tratat subiecte precum:  activitatea comunitatii armenilor din SUA, istoria si evolutia limbii armene, importanta si contributia comunitatilor armenesti din Romania. In ceea ce priveste activitatea culturala, participantii au avut ocazia sa vizioneze filme armenesti cu mesaje foarte profunde si sa invete diferite cantece traditionale armenesti.

Tabara s-a finalizat cu o seara festiva, initiata printr-un foc de tabara, prilej prin care am reusit sa interactionam la un nivel mult mai liber si degajat. Faptul ca acest eveniment a avut loc in ultima seara ne-a alimentat entuziasmul de a planifica o reintalnire cat de curand.

Per total, putem concluziona ca scopurile vizate au fost atinse. In mod cert, scopurile acestei tabere au fost de a inchega legaturi create inca de anul trecut si de ce nu de a reinsufleti spiritul armean care se regaseste in fiecare dintre noi, atat la nivel cultural, lingvistic, social, dar mai ales moral.

Clara Olariu și Diana  Madleine Dropol

( Constanța )