Mihai Stepan Cazazian

TIMIȘOARA / Concert dedicate Zilei Naționale a Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Filarmonica Banatul din Timișoara, sub bagheta maestrului Gabriel Voicu (Germania) dedică Zilei Naționale a Armeniei concertul din ziua de 21 septembrie.

Programul conține lucrări de Aram Haciaturian având ca solist pe flautistul  Ionut Bogdan Ștefănescu.

Medalionul Haciaturian cuprinde Concertul pentru vioară și orchestră ( adaptare pentru flaut și orchestră), Dansul săbiilor și Lullaby ( din baletul Gayane) și suita Masquerade.

 

Dirijorul și violonistul Gabriel Voicu, este nepotul celebrului muzician Ion Voicu dar are și origini armenești, pe linie maternă.

Primii pași în viața muzicală i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, urmând apoi cursurile primare la Liceul de muzică “George Enescu” din București.

După emigrarea cu familiei în Germania, în 1981, Gabriel Voicu a fost student la clasa de vioară a lui Wolfgang Marschner la Universitatea de Muzică din Freiburg, iar din 1987 și-a continuat studiile cu Edith Peinemann la Universitatea de Muzică și Arte din Frankfurt.

Din 1987, Voicu a început și studiile de dirijat  cu prof. Jiří Stárek la Frankfurt și a luat parte la cursurile de masterat deschise de Sergiu Celibidache la Mainz.

Începând cu 1991 Gabriel Voicu a obținut diferite burse de studiu  în SUA, la “Juilliard School of Music” din New York și în Europa.

Talentul maestrului e recunoscut pe mai multe continente. A concertat cu succes, ca violinist dar și ca dirijor, în Europa, America și Asia.

Spune că sufletul i-a rămas mereu aproape de România și iată, anul acesta. dorește să dedice concertul de la Timișoara și țării  de care este legat  prin originile sale armenești, Armenia a cărei zi națională  este chiar pe 21 septembrie.