Mihai Stepan Cazazian

„The 23.5 Hrant Dink Site of Memory” a fost nominalizat pentru premiile Muzeul European al Anului 2023!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

23.5 Sit al Memoriei lui Hrant Dink, care și-a deschis porțile în 2019, a fost nominalizat la Premiile Muzeul European al Anului 2023, care sunt acordate de Forumul Muzeelor Europene din 1977. Premiul va fi acordat la diferite categorii și câștigătorii vor fi aleși dintre cei 33 de nominalizați. Conferința anuală EMYA2023 și Ceremonia de premiere vor avea loc la Barcelona, în perioada 3-6 mai 2023.

23.5 Sit al Memoriei lui Hrant Dink și-a luat numele de la articolul „23.5 April”, scris de Hrant Dink și publicat în Ziarul Agos la 23 aprilie 1996. 23.5 Sit al Memoriei lui Hrant Dink este un spațiu care abordează și evidențiază importanța valorile universale îmbrățișate și susținute de Hrant Dink – cum ar fi democrația, egalitatea, justiția, drepturile omului și libertățile – precum și construirea unei punți între memorie și speranță.

23.5 Sit al Memoriei lui Hrant Dink aruncă o lumină asupra vieții lui Hrant Dink, a luptei sale, a poveștii ziarului Agos, premergătoare asasinarii sale și a evenimentelor care au urmat morții sale. Situl prezintă, de asemenea, instantanee ale istoriei recente a Turciei în contextul drepturilor minorităților, al drepturilor omului și al democratizării.

Clădirea Sebat de pe bulevardul Halaskargazi, în cartierul Osmanbey din Istanbul, a fost construită la mijlocul anilor 1920 de arhitectul Rafael Alguadiş.
În 1999, ziarul Agos, care fusese fondat de Hrant Dink și un grup de prieteni în 1996, și-a mutat birourile în clădirea Sebat. Cu conținut în turcă și armeană, Agos a devenit rapid un canal de știri influent.
La 19 ianuarie 2007, Hrant Dink a fost asasinat în fața clădirii Sebat. Sute de mii de oameni au participat la ceremonia de înmormântare, iar în fiecare an, pe 19 ianuarie, mii de oameni se adună în fața clădirii Sebat pentru a-l comemora pe Hrant Dink și pentru a cere dreptate.
În 2015, Ziarul Agos și Fundația Hrant Dink s-au mutat din clădirea Sebat într-un nou sediu. Având în vedere semnificația simbolică a locului și locul său în memoria colectivă, s-a luat decizia de a transforma fostul birou într-un loc de memorie. După patru ani de pregătiri, locul memoriei a fost deschis publicului.

23.5 Sit al Memoriei lui Hrant Dink, care a primit vizitatori la expozițiile, atelierele și evenimentele sale de când și-a deschis porțile este accesibil publicului în fiecare zi, cu excepția zilei de luni. Începând din 2022, este posibil să vizitați și online situl, din cele patru colțuri ale lumii prin turul virtual, disponibil atât în limba turcă, cât și în engleză.

”Dorim să mulțumim tuturor vizitatorilor și susținătorilor noștri care au intrat pe ușile lui 23.5, care au fost ambasadori ai valorilor universale și care au contribuit ca 23.5 să devină un loc de dialog, creație, împărtășire și reflecție. Întotdeauna conștienți de valoarea amintirii, așteptăm cu nerăbdare solidaritatea, multiplicarea și construirea unui viitor în care să predomine conviețuirea, înțelegerea reciprocă, democrația și pacea.” – se spune în comunicatul pe care muzeul l-a postat la anunțul nominalizării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *