Arsen Arzumanyan

Tezaurul Armeniei / În zborul păsării către complexul monahal Tatev

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

poza-1

Complexul monahal medieval Tatev este unul dintre cele mai pitoreşti locuri ale regiunii Syunik aflându-se în sudul țării și este printre cele mai menționate obiective  din Armenia, în ultimul timp. Acest fapt se datorează celui mai lung traseu de telecabină, inaugurat în octombrie 2010, care face legatura dintre satul istoric Halidzor cu grandioasa şi impunătoarea mănăstire Tatev.

Ca să ajungeţi în acel colţ deosebit al regiunii Syunik, pornind din capitala Armeniei Erevan, trebuie să parcurgeți cu masina 250 km. Dar drumul în sine este atât de splendid şi frumos, încât timpul va trece prea repede: cadrul este presărat cu caverne, peşteri, munţi, păduri, diverse roade ale naturii.

Oprirea dumneavoastră în regiunea Syunik va fi în satul Halidzor. Satul este antic, iar biserica satului a fost construită în secolul al XVII-lea. Ospitalitatea extraordinar de sinceră a ţăranilor o să vă trezească sentimente minunate. Acolo veţi cunoaşte bucătăria armenească şi obiceiurile vieţii locale. Iar gustarea lavaş-ului, pâinea  armenească coaptă într-un mod special armenesc, o să vă determine să mai vizitați  satele armeneşti.

În sfârşit, din sat ajungeţi la telecabină. Construcţia se numeşte Aripile Tatevului (Tatever), realizată de o firmă austro-elveţiană. Traseul telecabinei are o lungime de 5,7 km şi e menționat în Cartea Recordurilor ( Guinness Book). Cabina are 25 de locuri şi merge cu o viteză de până la 37 km/oră.  Construcţia a durat 11 luni.

poza-2

Unul dintre capetele traseului se află pe dealul din apropierea satului Halidzor, unde descoperim o privelişte neasemuită, trecând deasupra sutelor de metri, cuprinzând freamătul râului Vorotan, care curge prin uriaşele văi şi prin defileurile munţilor, fiind înconjurat de natură, adevărate picturi pe care le întâlniţi doar în cele mai renumite galerii ale lumii. Observând priveliştea din telecabină deja simtiţi suflul care înconjoară această regiune de câteva milenii. Încet-încet ajungeţi într-un punct, unde vă aflaţi la o înălţime de 320 de metri. Munţii şi pădurile au asemenea culori, de parcă un pictor talentat a hotărât să folosească în tabloul lui toate culorile naturii.

poza-3

Până la urmă, după „zborul” de 11 minute, ajungeţi la complexul monahal Tatev, care a fost construit în secolul al IV-lea, iar biserica principală a complexului este Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care a fost construită între anii 895-906. Mănăstirea Tatev este regina arhitecturii medievale a Armeniei, a fost un centru ştiinţific, educaţional şi cultural imens, care cuprindea o bibliotecă şi una dintre cele mai cunoscute universităţi medievale. Toate bisericile, pereţii şi chiar pietrele din complex au propria lor istoria. Aşezat singur în colţurile mănăstirii privind valea splendidă, ajungeţi înconjuraţi de picturile inexplicabile ale naturii, fiind copleşit de dihotomia care se crează între frică şi fascinaţie. Aşezământul mohanal este parte a patrimoniului UNESCO.

Poza-4

 

În apropierea mănăstirii, în unul dintre cele mai adânci locuri ale defileului Vorotanului, se deschide o minune deosebită a naturii, Podul Satanei, creat prin el însuşi. Dar sunt și câteva legende legate de acest loc. În jurul lui sunt multe surse minerale, care au creat stalactite frumoase. Senzația este că pe de o parte a podului intra puţină apă comparativ cu cât iese. Probabil de aici vine numele ciudat.

Două peşteri sub Podul Satanei

Poza-5

 

Poza-6

Vizita spre aceste locuri fără îndoială o să vă ofere o plăcere supremă. Aceasta este pentru toţi, fie pentru cei care iubesc aventura, fie pentru iubitorii de linişte sau pentru pasionaţii de monumentelor culturale.

Arsen Arzumanyan