Mihai Stepan Cazazian

Textul acordului dintre Armenia, Rusia și Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Noi, președintele Republicii Azerbaidjan I. G. Aliyev, primul ministru al Republicii Armenia Nikol Pashinyan și președintele Federației Ruse Vladimir Putin anunțăm următoarele:

  1. O încetare a focului completă precum și a tuturor ostilităților din zona de conflict din Nagorno-Karabakh sunt anunțate începând cu ora 12:00, ora Moscovei, pe 10 noiembrie 2020.

Republica Azerbaidjan și Republica Armenia, denumite în continuare părți, se vor opri pe pozițiile lor.

  1. Regiunea Agdam și teritoriile deținute de partea armeană în regiunea Gazakh din Republica Azerbaidjan vor fi returnate părții azere pe 20 noiembrie 2020.
  2. De-a lungul liniei de contact din Nagorno-Karabakh și de-a lungul coridorului Lachin, este desfășurat un contingent de menținere a păcii din Federația Rusă, format din 1.960 de soldați cu arme de calibru mic, 90 de vehicule de transport, trupe blindate, 380 de unități auto și echipamente speciale.
  3. Contingentul de menținere a păcii al Federației Ruse este desfășurat în paralel cu retragerea forțelor armate armene. Durata șederii contingentului de menținere a păcii al Federației Ruse este de 5 ani, cu prelungire automată pentru următorii 5 ani, dacă niciuna dintre părți nu declară cu 6 luni înainte de expirarea perioadei intenția de a înceta aplicarea acestor prevederi.
  4. Pentru a spori eficiența monitorizării aplicării acordurilor de către părțile în conflict, se organizează un centru de menținere a păcii pentru a monitoriza încetarea focului.
  5. Republica Armenia va returna regiunea Kelbajar către Republica Azerbaidjan până la 15 noiembrie 2020 și regiunea Lachin până la 1 decembrie 2020, cu excepția coridorului Lachin (5 km lățime), care va asigura legătura Nagorno-Karabakh-ului cu Armenia fără a afecta în același timp orașul Șuși.

Prin acordul părților, în următorii trei ani, va fi stabilit un plan pentru construirea unei noi rute de trafic de-a lungul coridorului Lachin, asigurând comunicarea între Stepanakert și Armenia, cu redistribuirea ulterioară a contingentului rus din menținere a păcii pentru a proteja acest drum.

Republica Azerbaidjan garantează siguranța rutieră de-a lungul coridorului Lachin cetățenilor, vehiculelor și mărfurilor în ambele direcții.

  1. Persoanele strămutate și refugiații se întorc pe teritoriul Nagorno-Karabakh-ului și în zonele adiacente aflate sub controlul Biroului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.
  2. Se efectuează schimbul de prizonieri de război și alți deținuți precum și a corpurilor celor decedați.
  3. Toate legăturile economice și de transport din regiune sunt deblocate. Republica Armenia asigură legături de transport între regiunile vestice ale Republicii Azerbaidjan și Republica Autonomă Nakhichevan pentru a organiza libera circulație a cetățenilor, vehiculelor și mărfurilor în ambele direcții. Controlul transportului este exercitat de organele serviciului de grăniceri al FSB din Rusia.

Prin acordul părților, va fi asigurată construirea de noi legături de transport care să conecteze Republica Autonomă Nakhichevan la regiunile de vest ale Azerbaidjanului.

Noiembrie 2020

Președintele

Republica Azerbaidjan

Prim-ministru

Republica Armenia

Președintele

Federației Ruse