Mihai Stepan Cazazian

TENSIUNI FRONTALIERE : Șase soldați armeni capturați de Azerbaidjan la granița celor două țări

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Erevan, 27 mai 2021 – Armenia a anunțat azi că șase soldați geniști care efectuau lucrări în apropierea frontierei au fost capturați de armata azeră, Baku susținând că este un „grup de recunoaștere și sabotaj” care a intrat pe teritoriul său .
“În timp ce desfășurau lucrări de geniu în districtul Gegarkunik de la graniță, șase soldați au fost înconjurați și capturați”, a declarat Ministerul Apărării Armean într-un comunicat.
Districtul Gegarkunik din estul Armeniei se învecinează cu Kalbajar, pe care forțele azere l-au recucerit în această toamnă, după aproape trei decenii sub control armean.
Într-o declarație, Ministerul Apărării din Azerbaidjan, la rândul său, a indicat că „pe 27 mai, în jurul orei 3:00 (11:00 GMT), un grup de recunoaștere și sabotaj al forțelor armate armene a încercat să intre pe teritoriul nostru” înainte să fie capturat. Baku a declarat că “o concentrare de mai multe unități de echipament militar inamic, inclusiv tancuri”, a fost văzută în zonă joi dimineață.

La rândul său Ministerul de Externe de la Erevan, într-un comunicat declară că : „Aceste acțiuni provocatoare ale conducerii militare-politice a Azerbaidjanului au ca scop agravarea situației, care ar putea submina grav pacea regională și stabilitatea. Condamnăm cu fermitate folosirea forței de către partea azeră împotriva integrității teritoriale și suveranității Republicii Armenia și subliniem că conducerea militar-politică a Azerbaijanului poartă responsabilitatea pentru toate acțiunile forțelor armate azere și consecințele acesteia. Militarii armeni capturați trebuie returnați imediat și necondiționat.”

Tensiunile de frontieră au crescut deja la începutul acestei luni între cele două republici din Caucaz. Un soldat armean a fost împușcat mortal pe 25 mai în ceea ce autoritățile din Erevan au descris ca fiind o luptă cu forțele azere care au trecut frontiera armeană.

preluări din comunicatul AFP și ale Ministerului de Externe Armean