Edvard Jeamgocian

Telefonul 250.37.38 nu va mai răspunde niciodată!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La București în 2015 cu ocazia centenarului Catedralei Armene

          În fiecare an în ziua de 2 octombrie telefonul 250.37.38 suna ocupat. Persoanele din București sau străinătate care doreau să vorbească cu persoana din spatele acelui număr, insistau pînă când auzeau de la capătul celălalt al firului o voce gravă care spunea – Alo… Era vocea Arhimandritului Zareh Baronian care pe 2 octombrie primea zeci de telefoane din București și provincie, din Erevan, din New York, din Los Angeles, din Paris și Buenos Aires, de la persoane care-l felicitau de ziua lui de naștere și-i urau zile luminoase. Numai el știa câte telefoane primea în acea zi, erau multe, foarte multe. Erau de la rude și prietenii din copilărie, de la foștii colegi de la școala armeană și elevii lui, de la enoriași și cunoștințe.

          Firea blândă și prietenoasă a Arhimandritului Zareh Baronian a făcut să aibă mulți prieteni și să creeze o puternică legătură sufletească cu comunitatea și, deși nu a urcat toate treptele ierarhice ale Bisericii Armene pe care le-ar fi meritat, a fost considerat de comunitate, de enoriași liderul lor spiritual.

          Ultima întâlnire cu Zareh Baronian am avut-o în anul 2015 cu ocazia Centenarului Catedralei Armene când venisem în București pentru a fi prezent la sărbătorirea bisericii și a lansa cartea Catedrala Armeană din București, volum pe care-l dăruiam Catedralei cu ocazia aniversării ei centenare, prezentare care nu a avut loc nici atunci și nici după. A fost o întâlnire plăcută, memorabilă, care a răscolit amintirile anilor care au trecut peste noi.

          Deși știam că Hayr Surp Baronian se află în lumea celor drepți, eu mi-am făcut datoria și, astăzi 2 octombrie, de ziua lui, am sunat la numărul 2503738. Vocea gravă al lui Hayr Surp nu a răspuns.

Agopig, Dumnezeu să-ți lumineze sufletul.

Edvard Jeamgocian

One Response to Telefonul 250.37.38 nu va mai răspunde niciodată!

  1. Maria Erzian October 2, 2017 at 3:29 pm

    Astazi at fi fost ziua sa de nastere, a lui Hayr Surp, prilej de bucurie de-a lungul anilor, prilej de pios omagiu si aducere aminte azi. In zori de zi, Parintele Radu, a oficiat o slujba de pomenire la Cimitirul Armenesc, m-am dus degraba cu frica sa nu intarzii, asa cum ma invatase el atunci cand pomenesti pe cineva sa imparti celorlalti asa cum cere datina. Parca n-a auzit caci vremea s-a imblanzit si soarele a luminat mai tare. Ii ducem dorul, nimic nu mai e din ce-a fost …Apus de soare pentru armenii de pretutindeni, apus de soare si pentru noi.