TELECONFERINȚĂ EREVAN-BUCUREȘTI
În ziua de 17 iunie a avut loc o teleconferință între Ministerul Diasporei al Republicii Armenia și Uniunea Armenilor din România. Din partea ministerului au participat doamna ministru Hranuș Hakobian, adjuncții ministrului, Serj Srapionian și Vahagn Melikian, alți angajați ai ministerului, iar în România s-au aflat în fața ecranului ambasadorul Armeniei la București, E.S. Hamlet Gasparian, președintele UAR, Varujan Vosganian, Întîistătătorul Bisericii Armene din România, Episcop Datev Hagopian, deputatul Varujan Pambuccian, precum și alți reprezentanți ai comunității.
Apreciind activitatea comunității armene din România, doamna Hranuș Hakobian a mulțumit pentru atitudinea armenilor din România care au răspuns imediat la noua situație creată la începutul lunii aprilie odată cu agresiunea azeră împotriva Karabaghului, aducîndu-și sprijinul moral și material poporului din Karabagh. „Astăzi principala noastră problemă este întărirea Armeniei și Karabaghului și, strîngîndu-ne rîndurile în jurul Patriei, trebuie să ajungem, cu participarea activă a structurilor Diasporei, la recunoașterea internațională a Karabaghului”, a spus doamna ministru.
Referindu-se la așteptata vizită a papei Francisc în Armenia în zilele de 24-26 iunie, Hranuș Hakobian a amintit că suveranul pontiv a numit vizita drept „pelerinaj în prima țară creștină”. „Cred că aceste trei zile vor avea o foarte mare însemnătate istorică, politică și națională”, a subliniat doamna Hakobian.
Ministrul Diasporei a îndemnat comunitatea armeană din România să participe și mai activ la programele ministerului, subliniind importanța acestei implicări pentru readucerea la realitatea armenească a armenilor rupți de rădăcinile lor armenești și întărirea legăturii Diasporei cu Patria.
La rîndul său, Hamlet Gasparian, trecînd în revistă situația comunității armene din România, a evidențiat chestiunile legate de conservarea identității armenești. „Comunitatea armeană din România are o istorie milenară prin care se constituie ca parte integrantă a istoriei și civilzației poporului armean. Așadar, astăzi păstrarea comunității și asigurarea activității ei vitale aste o prioritate națională. Între chestiunile principalele se află scăderea numărului membrilor comunității, care potrivit ultimului recensămînt abia se ridică la 2.000, gradul ridicat de asimilare, cunoașterea limbii armene și conservarea uriașului patrimoniu cultural armenesc. Una din particularitățile comunității armene din România este seculara și izolata existență a comunității armene catolice din Transilvania, care, din fericire, în ultimii douăzeci de ani, prin strădania Uniunii Armenilor din România și a Eparhiei, se integrează în viața armenească”, a spus ambasadorul Armeniei, după care a enumerat o serie de inițiative și acțiuni întreprinse de ambasadă și comunitate pentru a face față provocărilor menționate.
Apoi a fost dezbătută perspectiva recunoașterii de către România a Genocidului Armean, în lumina mesajului președintelui, Klaus Iohannis, și a apelului Comisiei pentru dreptuile omului din parlament din aprilie 2015, cu ocazia centenarului Genocidului, precum și în noul context apărut după recunoașterea genocidului de către Bundestag.
Această primă teleconferință a oferit un cadru mai eficient pentru abordarea chestiunilor legate de potențialul comunității armene din România, organizarea vieții comunitare, întărirea legăturilor cu Armenia, motiv pentru care se dorește ca aceasta să devină un instrument permanent care să faciliteze colaborarea comunității noastre cu Patria.
adaptare după http://www.mindiaspora.am/am/News/4640