Mihai Stepan Cazazian

Teatrul de Stat de Păpuşi din Erevan, Armenia la București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

cu spectacolul  Micul Prinț

Duminică, 11 noiembrie şi luni, 12 noiembrie 2012, ora 18:00

 Teatrul de Animaţie Ţăndărică

 “Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii…”

Spectacolul de teatru de păpuşi în două acte are la bază povestirea „Micul Prinţ” de Antoine de Saint Exupéry, una dintre cele mai răspândite şi apreciate cărţi pentru copii din întreaga lume. O povestire filosofică despre viaţă şi moarte, despre maturizare şi prietenie, „Micul Prinţ” este o poartă de acces spre lumea văzută prin ochii unui copil a cărui inocenţă poate îmblânzi adulţii – acei ciudaţi oameni mari stăpâniţi de rutină. Păstrând linia textului, montarea Teatrului de păpuşi Tumanyan propune o abordare inedită a operei, fie că este vorba de interpretarea muzicală, conceptul artistic sau chiar interpretarea actoricească.

 

Teatrul de Stat de Păpuşi Tumanyan din Erevan, a fost înfiinţat la data de 1 iunie 1935, ca urmare a unui val de înnoire culturală ce a schimbat semnificativ peisajul teatral al anilor ’30 în Armenia. De-a lungul celor peste şapte decenii de activitate, Teatrul de Stat de Păpuşi a dezvoltat scena de gen, propunând sute de spectacole şi abordând un vast repertoriu de inspiraţie armeană, rusă, dar şi europeană. Multe dintre aceste montări au avut succes, obţinând premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Activitatea Teatrului în afara graniţelor a fost una prolifică, instituţia având numeroase participări în festivaluri internaţionale, cele mai recente fiind la Cairo, Teheran, Krasnodar, Moscova, Sankt Petersburg, Praga sau Odessa.

 

***

 

Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e frumoasă” se va desfăşura anul acesta în perioada 8 – 18 noiembrie şi va include concerte ale artiştilor Dulce Pontes şi The Tiger Lillies.

Cele 11 zile de festival readuc publicului bucureştean întâlnirile cu gale de operetă sau musical, concerte de fado (Dulce Pontes) şi cabaret berlinez (The Tiger Lillies), doine şi muzici străvechi balcanice şi persane (Grigore Leşe şi invitaţii săi), ragtime (Old Fish Jazz Band), a capella (Muttis Kinder), muzică religioasă (Corul Teatrului Naţional de Operetă), dar şi repertoriu clasic (Bester Quartet) – în forma sa pură sau în cea eterogenă, împrumutând influenţe din genuri moderne.

Pentru melomanii pasionaţi de operetă şi musical, ediţia din 2012 reuneşte evenimente ale unora dintre cele mai prestigioase instituţii de gen din estul Europei: Teatrul de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg (Rusia), Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta (Ungaria), Teatrul Naţional Academic de Operetă din Kiev (Ucraina) şi Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” – organizator al festivalului. Acestora li se adaugă spectacole susţinute de importante teatre din ţară, cum ar fi Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” (Iaşi), Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” (Constanţa), dar şi Teatrul de Păpuşi din Armenia, prezent în festival cu un spectacol pentru copii.