Mihai Stepan Cazazian

TBILISI | Primele discuții, între șefii diplomației armeane și azere, după războiul din 2020

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Miniștrii de externe ai Armeniei și ai Azerbaidjanului au purtat primele discuții directe după războiul dintre aceste două țări caucaziene din Nagorno Karabakh în 2020, sâmbătă (16 iulie), la Tbilisi, Georgia.
Aceste discuții dintre șeful diplomației armene Ararat Mirzoyan și omologul său azer Djeyhoun Baïramov fac parte dintr-o mediere europeană care vizează avansarea către un tratat de pace.
Cei doi diplomați „au discutat o gamă largă de subiecte legate de normalizarea relațiilor dintre cele două țări”, a declarat Ministerul armean de Externe într-un comunicat.
În cadrul întâlnirii, domnul Mirzoyan „a subliniat importanța rezolvării politice a conflictului din Karabakh pentru a construi pacea de durată în regiunea” Caucazului, potrivit aceleiași surse.
Ministrul azer de externe a cerut „retragerea forțelor armate ale Armeniei de pe teritoriul Azerbaidjanului”, o aluzie la regiunile din Karabakh încă controlate de trupele armeni.
De asemenea, el „a remarcat importanța clarificării situației a aproape 4.000 de azeri dispăruți”, potrivit unui comunicat al ministerului publicat de la Baku, care a adăugat: „miniștrii s-au angajat să continue dialogul direct între Azerbaidjan și Armenia”.
Ca un semn al drumului care rămâne de parcurs, aceste discuții au fost precedate de o creștere a tensiunii, cele două țări acuzându-se reciproc că poartă responsabilitatea unui nou schimb de focuri la graniță, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

(…)

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și prim ministrul armean, Nikol Pașinian s-au întâlnit de două ori la Bruxelles, în aprilie și mai, pentru contacte în cadrul medierii inițiate de Uniunea Europeană.
Rusia, din ce în ce mai izolată pe scena internațională din cauza invaziei din Ucraina, consideră Caucazul drept curtea sa din spate și are o viziune vagă asupra inițiativei europene.

din comunicatul AFP