Mihai Stepan Cazazian

TÂRGUL GAUDEAMUS / Destinul poporului armean și dramele lui

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC03709

 

Vineri, 21 noiembrie la standul Meteor Press a avut loc o dublă lansare de carte : Siberia dus-întors de Levon Harutiunian și  Însemnările lui Aram de Maria Àngels Anglada

Invitați au fost  E.S. Hamlet Gasparian, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România, Adrian Cioroianu, Decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București și  scriitorul Bedros Horasangian.

Vorbitorii au subliniat destinul dramatic al poporului armean pe de o parte  Levon Harutiunian care a fost deportat în anul 1944 în Siberia iar, pe de DSC03715altă parte, personajul Aram,  din cartea scriitoarei catalane Maria Àngels Anglada un băiat în vîrstă de 15 ani care este obligat să ia drumul pribegiei alături de mama sa, după declanșarea genocidului din 1915. Prof. Adrian Cioroianu a dezvoltat tema existenței poporului armean și drama lui vorbind de contextul istoric al declanșării Genocidului și de provocările din ziua de azi ale unei Armenii prinsă la mijloc de vecinii săi ostili și apropierea de Rusia, singurul aliat constant în zonă. Ambasadorul Hamlet Gasparian a subliniat că în acest an cînd s-au comemorat 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, omenirea nu și-a amintit de drama armenilor din anii 1915-1917. Una din zece victime ale războiului a fost armean  și este dezamăgitor că toate comemorările ce au avut loc au ignorat acest fapt.

Scriitorul Bedros Horasangian a vorbit despre prietenul său Levon Harutiunian pe care a reușit să-l convingă să pună pe hîrtie drama sa. Pagini din aceste amintiri au apărut, inițial  în paginile revistei Ararat și apoi în volumul tipărit la Editura Ararat. Dar această reeditare este un gest în plus de reamintire a unor drame din istoria recentă a unor armeni ale căror destine au fost frînte de regimul comunist.

 

 

 

 

 

DSC03726

 

DSC_0114