Mihai Stepan Cazazian

Târgul de carte de la Leipzig / Varujan Vosganian va fi prezent la evenimentele organizate de Institutul Cultural Român

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

În perioada 15-18 martie 2018, România este țară invitată de onoare a unuia dintre cele mai importante târguri de carte din lume, Leipziger Buchmesse – Târgul de carte de la Leipzig. Participarea României la acest eveniment semnifică nu doar relansarea şi intensificarea legăturilor culturale româno-germane, ci şi dezvoltarea de proiecte şi colaborări pe termen lung, în toate domeniile culturale și academice. „Zoom in România” este mottoul sub care, la standul României (Hala 4, E501), în spații consacrate dezbaterilor, precum Forum Ost-SudOst și Cafe Europa, dar și în alte  locații cunoscute din Leipzig, vor avea loc peste 60 de evenimente care promovează autorii români contemporani.

Promovarea culturii române în spațiul cultural german este o activitate importantă pentru Institutul Cultural Român. Suntem prezenți aici de ani de zile, prin Institutul Cultural de la Berlin, cu  film românesc, artă, cultură patrimonială, literatură, teatru, muzică, conferințe și cu alte evenimente reprezentative pentru cultura românească.  Pentru noi, Târgul de carte de la Leipzig reprezintă o oportunitate excepțională de promovare a literaturii române contemporane. Am finanțat direct traducerea unor cărti publicate la edituri germane, astfel că în acest an standul României poate prezenta un număr record de apariții în limba lui Goethe ale unor creații românești. Astfel, până la debutul ediției din acest an a târgului, au apărut și continuă să apară traduceri din literatura română, într-un număr total de peste 40 de titluri. Pentru a completa oferta culturală a României ca țară invitată la târg organizăm evenimente culturale conexe în locații reprezentative din Leipzig ” a declarat Mirel Taloș, vicepreședinte ICR.

 „Partea leului” revine literaturii române contemporane, cititorul german având ocazia să descopere sau să redescopere autori precum Gabriela Adameşteanu, Ștefan Agopian, Lavinia Braniște, Denisa Comănescu, Rodica Drăghincescu, Florin Lăzărescu, Cătălin Mihuleac, Ioana Nicolae, Doina Ruști, Robert Serban, Iulian Tănase, Călin Torsan, Cosmin Manolache, Matei Vişniec sau Varujan Vosganian. Majoritatea evenimentelor vor fi axate pe promovarea acestor noi apariții, sprijinite în mare majoritate de Centrul Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Român.

comunicatul integral aici

 

Scriitorul Varujan Vosganian va fi prezent la Târgul de carte de la Leipzig după cum urmează :

Joi, 15 martie 2018 –  11.00 – 12.00, Standul ARTE

Traducătorul Ernest Wichner, în dialog cu scriitorul Varujan Vosganian

Organizatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Târgul Internațional de Carte de la Leipzig

Vineri, 16 martie 2018 –  11.00 – 12.00,  Standul României 

Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri – lectură publică Varujan Vosganian, urmată de un dialog cu traducătorul Ernest Wichner

15.30, Standul Traduki

Varujan Vosganian participă la dezbaterea cu tema Pe vremea când lumea era întreagă. Povești de la marginea societății (Als die Welt ganz war. Geschichte vom Rande der Gesellschaft) alături de Andrej Nikolaidis. Lecturi publice.

Moderator: Hans-Peter Kunisch

vezi programul complet aici