Mihai Stepan Cazazian

Ţara tuturor…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                        Nu am continuat o tradiţie. Nici măcar nu aveam vreun plan bine pus la punct de a pleca de noaptea Sfântului Silvestru! Cred că Providenţa se ocupă în ultima vreme de mine, să-mi ducă paşii acolo unde învăţ din nou – pentru a câta oară! – să-mi ordonez priorităţile.

                        Străbat cu maşina Bucovina de Nord: se desfăşoară sub ochii mei Mamaieşti, Cozmeni, Nepolocăuţi. Merg către vest, căci destinaţia mea e regiunea Ivano-Frankivsk, parte a Galiţiei istorice.

                        Vremea e ciudată: călduţ pentru finalul lunii decembrie dar, cu cât urcăm spre zona montană, ne zgribulim. Panorama Bukowelului îşi taie respiraţia! Ucrainenii se pregăteau de Crăciun. Noi petreceam de Noul An…

                        Galiţia nu e doar patria huţulilor, ci şi a armenilor. În Lvov a existat cea mai puternică colonie armenească din sud-estul Europei. Eu vreau să vă vorbesc însă de Orăşeni. Numele e banal. Localitatea se află la graniţa dintre provinciile istorice Bucovina şi Galiţia. În anul 1780, doi fraţi armeni, oameni de afaceri din Stanislav, cumpără o moşie de la Constantin Paladi şi au intenţia declarată să colonizeze cincizeci de familii germane aici.

                        Interesant e faptul că biserica Adormirea Maicii Domnului din Orăşeni a avut doi patroni armeni: familia Bogdanovici şi pe Michael von Wartarasiewicz.

                        Pariez că nu ştiaţi că primul preot al Basilicii Minor din Cacica era un armean! Tot un Bogdanovici… Am găsit armeni în periplul meu prin regiunile locuite de germani; de exemplu, am găsit nume armeneşti într-un registru de stare civilă al Bisericii Evanghelice din Prisaca Dornei. E posibil ca bărbaţii să fi practicat slujbe itinerante. În plus, au dat bani bisericii evanghelice! La urma urmei, suntem creştini, indiferent de rit sau confesiune.

                        Am reuşit să fotografiez fragila linie de demarcaţie dintre Bucovina şi Galiţia. Încercam să-mi imaginez ce ar fi putut să construiască acolo coloniştii… Se pare că nu a fost să fie… Moşia e încă acolo, protejată de arbori, plină de mistere. Încet-încet, sperăm să le desluşim…

 

Corina D.

Suceava, ianuarie 2018