Mihai Stepan Cazazian

Tabloul ”Orientală”, de Theodor Aman, estimat la 160.000 de euro, va fi pus în vânzare la Artmark

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Tabloul ”Orientală”, de Theodor Aman, care a fost repatriat după 78 de ani și care are o valoare stabilită la 160.000 de euro, va fi pus în vânzare la Licitația de Primăvară de la Artmark, pe 29 martie.

Licitația de Primăvară va începe la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton București și va oferi ”Orientalei” lui Aman (90.000 – 160.000 euro) șansa de a rămâne în țară pentru totdeauna, potrivit Artmark.

Opera, ulei pe pânză datată 1880-1885, provine dintr-o colecție particulară maghiară din Pecs, loc în care a stat timp de 78 de ani. “Orientala” lui Theodor Aman a intrat în colecția din Pecs la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind un cadou. Posesorii actuali ai lucrării au dorit repatriarea operei, proces inițiat și la sfatul experților și a comunităților culturale din Pecs, Budapesta și din București, scrie News.ro.

Povestea tabloului începe în 1939, când trupele germane cotropesc Cehoslovacia, iar în România este decretată mobilizare generală. Pe întreg teritoriul țării au loc manifestații în sprijinul Cehoslovaciei. Evenimentele se îndreaptă rapid și clar spre război. Un medic chirurg ardelean, colecționar, părăsește Ardealul și ajunge la Budapesta. În bagaje ambalase cu grijă o remarcabilă operă de artă, semnată de Theodor Aman.

După ani de serviciu, doctorul colecționar își plătește asistentul maghiar dăruindu-i pictura adusă din România. ”Orientala” lui Theodor Aman capătă astfel cetățenie maghiară. Lucrarea va fi restaurată în 1998, sub atenta coordonare și implicare a expertului Ferenc Czakó, de la muzeul Janus Pannonius.

În licitație vor fi puse în vânzare loturile “Trandafiri”, de Nicolae Grigorescu, estimare stabilită între 70.000 și 120.000 de euro – “Albăstrele”, de Ștefan Luchian, estimat între 40.000 și 60.000 de euro, și ”Interior la Mangalia”, de Ion Țuculescu – estimat între 60.000 și 90.000 de euro.