Arhiepiscopia Armeana

Tabăra HEHEM în Armenia 6-10 iulie 2022

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Anul acesta, în Armenia, după o mică pauză, a fost organizat din nou tabăra HEHEM (Uniunea Mondială a Tinerilor Creștini Armeni), acolo unde ne-am aflat și noi pe lista participanților. Știind deja despre acest pelerinaj, toți eram foarte nerăbdători și fericiți să ne aflăm în cadrul acestui proiect minunat. Armenii din aproape toate colțurile lumii s-au adunat în patria lor. Credința noastră ne-a adus împreună, ne-a unit, chiar pe meleagurile patriei noastre.

Aceasta a fost deja cea de a doua oară când participăm în cadrul taberei HEHEM, prima dată  aflându-ne, în România, în orașul Suceava, în anul 2017, la Mănăstirile Hagigadar și Zamca. Atunci când armenii se adună într-o țară străină, vorbesc și scriu în limba armeană și își amintesc de patrie cu dor, este o împrejurare complet diferită, față de momentul în care te afli în țara maternă.

Admirația a început încă din prima zi atunci când dimineața a debutat cu rugăciune si voie bună. Desigur că s-au ținut si slujbe de seară. Atât dimineața cât și seara, mereu în timpul slujbei, am simțit că întreaga sală este acoperită iude o lumină, o putere, o forță tăinuită care ne-a cuprins pe toți.

Noi, reprezentații din România am fost în grupa a doua, care se afla sub îndrumarea Preotului Vagharsh și preotesei Angelina. Dragostea, religia, credința și unitatea noastră reprezintă elementele cele mai importante și inseparabile ale vieții noastre, care se află deasupra tuturor celorlaltor valori. Părintele Vagharsh, citând din Evanghelie, ne-a vorbit despre dragostea, unitatea si bunătatea lui Dumnezeu.

În cadrul cursurilor au fost mereu alături de noi Preasfințitul Hovnan Derderian împreună cu Presfințitul Datev Hagopian, Arhimandritul Tovma și alți duhovnici, astfel am avut ocazia să vorbim și să împărtășim gânduri, opinii, sentimente cu ei în timpul activităților desfășurate. Atmosfera care s-a creat în acele momente a fost una încântătoare, de neuitat. În timp ce ne îndreptam spre Mănăstire Sevanavank, când parcurgeam drumul, ne-am rugat și am cântat rugăciuni, iar sentimentul pe care l-am trăit ne-a provocat fiori, dar și admirație. Atunci am înțeles cât de mărețe și de nepătruns sunt lucrările lui Dumnezeu. Printr-un miracol, printr-o coincidență sau nu, ne aflam acolo, toți împreună, iar în mănăstire, Părintele Vagharsh împreună cu Arhimandritul Harutiun au cântat “Doamne miluiește”, când toți credincioșii, chiar și simpli vizitatori s-au alăturat cântării lor, exact în acea clipă, până și cele mai întunecate colțuri ale sufletului nostru au fost luminate.

După cum a menționat Părintele Vagharsh, trebuie să fim uniți, iar baza unității este iubirea, totul devine posibil doar sub unirea iubirii. Toți armenii lumii erau uniți în jurul unei singure idei. Acesta a fost podul Armenia-Diaspora care va rămâne intact și în picioare atâta timp cât trăiește creștinul armean. Fiecare clipă din pelerinajul nostru a fost plină de emoții de nedescris, în special momentul în care noi, tinerii armenii, ca o singură persoană l-am ascultat pe Karekin al II-lea, Catolicosul Tuturor Armenilor, care cu aceeași durere în inimă, aducea un omagiu eroilor martiri armeni.

Am fost foarte impresionați, deoarece datorită bisericii noi ne-am unit, am respirat împreună aerul patriei noastre, ne-am răcorit cu apa rece și ne-am umplut de credință. Ne-am adunat  cu toții în jurul unui obiectiv: suntem armeni, suntem armeni creștini și aparținem Bisericii Apostolice Armene. Am fost prezenți acolo pentru a ne cunoaște mai bine identitatea, pentru a mai face un pas către Dumnezeu și credința noastră. Fiind acolo, ne-am convins încă o dată că viața este plină de minuni și este un dar ceresc.

Grupul tinerilor armeni din partea Eparhiei Armene din România: Harut Kaplanian, Ines Tovmasyants și Marine Perikhanyan, își exprimă profundele mulțumiri Catolicosului Tuturor Armenilor și Patriarhul Suprem, Karekin al II-lea, Preasfințitului Hovnan Derderian, Arhimandritului Tovma, tuturor organizatorilor, participanților și bineînțeles mulțumiri speciale Preasfinției Sale Episcopului nostru Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene de România pentru această oportunitate, pentru încurajare să fim mai aproape de Biserica Apostolică Armeană și pentru că sunt valori, pe care noi le-am redescoperit în noi înșine, datorită acestui proiect ”HEHEM”.

Autor – Ines Tumasyants

Traducere – Marine Perikhanian

Biroul de presă al Arhiepiscopie Armene din România

2 Responses to Tabăra HEHEM în Armenia 6-10 iulie 2022

  1. Dolmanian Mahitar October 12, 2022 at 5:35 pm

    Foarte IMPRESIONANTEi si EMOTIONANATE gandurile exprimate in
    articolul de mai sus,motiv pentru care sper cu dragoste,ca implicarea
    tinerilor partcipanti la aceasta TABARA la VIATA PAROHILOR va fi si
    mai activa odata intorsi acasa.
    Cu drag, Mahitar

  2. Garabet Haciaturian October 13, 2022 at 9:16 pm

    Sa dea Dumnezeu, Mhitar!
    P.S. Nu sunt de acord , daca ma intreaba cineva, cu transcriptia Mahitar a (pre)numelui tau!