TABĂRA DE VARĂ de la AREFU-2022 /
Generația tânără a comunității armene din nou într-o tabără

În perioada 22-29 august, în pensiunea Dracula din comuna Arefu (jud. Argeș) a fost organizată o tabără de vară de către sucursalele Bacău (președinte – Vasile Agop) și Pitești (președinte – Eduard Asadurian) ale Uniunii Armenilor din România, la care au participat mai mulți tineri ai comunităților armene din Gherla, Baia Mare, Constanța, Bacău, Iași, Gheorgheni, Pitești, București.


Activitățile tinerilor s-au desfășurat sub îndrumarea lui Armand Agop, Corneliu Agop (Bacău); Araxy Negoșanu (Pitești), care a avut cursuri despre personalități armene și de leadership feminin; Erika Esztegar (Gherla), coregrafa ansamblului de dans „Hayakaghak” din Gherla, care și ea a avut cursuri de dans; Florin Kevorkian (București), care în fiecare zi a vorbit diferite domenii de viață pentru generația tânără a comunității armene; iar subsemnatul, Arsen Arzumanyan, am ținut cursuri de limba armeană.


Programul taberei a fost bogat cu numeroase activități, printre care cursuri pe diferite subiecte, inclusiv din partea distinșilor invitați, dansuri, jocuri, vizite la obiectivele turistice din județ și multe altele.



Primele 2-3 zile ale taberei au fost însoțite de ploi torențiale care, totuși, nu au oprit desfășurarea activităților taberei. Aceasta a avut mai mulți invitați, printre care Varujan Vosganian, președintele UAR, care le-a vorbit tinerilor despre istoria comunității armene și a stat de vorbă cu fiecare dintre ei; Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România, care a prezentat multe subiecte despre Armenia, s-a interesat de părerile tinerilor – cum văd Armenia și ce ar vrea să facă în viitor pentru Patria Mamă;


Varujan Pambuccian, vicepreședinte al UAR, care a prezentat conferințe despre „Evoluție și oameni”; Eduard Asadurian, președintele sucursalei Pitești a UAR, care le-a vorbit despre comunitatea armeană din Pitești; Ștefan Dumitrache, istoric, viceprimar al orașului Curtea de Argeș, care le-a povestit tinerilor despre istoria locală.




Pe parcursul taberei au fost organizate proiecții de filme ale regizorilor Florin Kevorkian și Armine Vosganian, care au ținut cursuri și ei despre acest domeniu.


În cadrul taberei au fost organizate mai multe excursii interesante prin tot județul Argeș: Transfăgărășan – Bâlea Lac – Barajul Vidraru (plimbare cu vaporașul), precum și o drumeție până la o stână;




Mănăstirea Curtea de Argeș, unde preotul Paul Solomon le-a povestit tinerilor întreaga istorie a construirii mănăstirii care are multe elemente arhitecturale armenești datorită meșterului Manole care, conform legendei, provenea dintr-o zonă armenească; Participare la expoziția și festivalul internațional de film scurt metraj la Casa de cultură din Curtea de Argeș; Castrul Roman Jidova – Mausoleul Mateiași – Peștera Dâmbovicioara; Mănăstirea Corbii de Piatră și activități la Complexul de Agrement; Mănăstirea Cetățuia pe un deal înalt de unde se deschide o priveliște spectaculoasă…






Aproape în fiecare seară se organiza un foc de tabără, însoțit de discuții cu tinerii participanți, și firește, muzica și dansurile nu lipseau din activitățile de seară ale tinerilor.


Aceasta a fost un fel de a doua ediție după tabăra de la Dumbrăveni (jud. Sibiu) de anul trecut. Sperăm ca și în anii viitori să fie organizate astfel de tabere, la care să participe cât mai mulți membri ai comunităților armene din mai multe localități.
Arsen ARZUMANYAN
