Arsen Arzumanyan

Tabăra de la Dumbrăveni a tinerilor armeni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 9-16 august, sucursalele Bacău (președinte – Vasile Agop) și Gherla (președinte – Ioan Esztegar) ale Uniunii Armenilor din România au organizat o tabără pentru tinerii comunității armene, la care au participat cca 30 de tineri din diferite orașe ale României (București, Gherla, Bacău, Constanța, Pitești, Baia Mare, Gheorgheni, Iași). De organizarea acestei tabere s-au ocupat Armand Agop (Bacău) și Erika Esztegar (Gherla) care au ales, pentru desfășurarea acestei activități, hotelul „Marion Poiana” din localitatea Dumbrăveni (jud. Sibiu), fostul oraș regal Elisabethopolis, construit de armeni. Dar să vedem despre ce a fost vorba.
Fiecare zi începea cu un program de înviorare, coordonat de coregrafa Bela Martikian.

În cadrul cursului de pictură, coordonat de profesorul Mihai Tirică, participanții au învățat noțiunile de bază ale compoziției și cromatologiei. De asemenea, s-a vorbit de marele artist de origine armeană, Hollosy Simon, întemeietorul Școlii de pictură de la Baia Mare. În spiritul tradiției acestei școli au pictat en plein air pentru a se pune accent pe contrastul lumină-umbră. Rezultatul s-a putut vedea în expoziția de la finalul taberei. Aprecierile vizitatorilor au fost peste așteptările participanților, lucru care a scos în evidență că rezultatul se datorează talentului tinerilor și seriozității cu care au lucrat.

Pe parcursul taberei au fost organizate cursuri de istoria Armeniei și de literatura armeană, susținute de subsemnatul. Participanții au aflat despre cele mai importante momente din istoria Armeniei, despre sărbătorile și obiceiurile armenilor, și au efectuat o vizită imaginară la câteva obiective turistice din Armenia. La cursul de literatură au fost citite și apoi comentate fragmente din diferite poeme și fabule. Astfel, cursul de literatură s-a transformat într-un adevărat curs despre viață. De asemenea, tinerii au învățat melodia populară „Khamkhama”, care a fost și un suport pentru dansul cu același nume, pe care l-au învățat ulterior.

Fără discuții, nu ne putem imagina vreo tabără armenească fără frumoasele dansuri armenești. Mai mult, în jur de zece din cei 30 de participanți făceau parte din ansamblurile de dansuri armenești „Vartavar” din București și „Hayakaghak” din Gherla. Participanții taberei au avut posibilitatea excelentă de a învăța câteva dansuri armenești sub îndrumarea coregrafei Bela Martikian. Doar în câteva zile, tinerii au învățat patru dansuri armenești – Khamkhama, Vardavar, Karno kochari, Papuri – pe care le dansau în fiecare zi cu plăcere ori de câte ori doreau. De asemenea, pentru fete au fost organizate cursuri la care au învățat mai multe mișcări specifice dansurilor feminine.

Obiectivul cursului, realizat de profesorii Florin Kevorkian și Viorica Vatamanu, a fost verificarea capacității tinerilor de a susține un discurs liber pe teme diverse. În cadrul acestor exerciții, tinerii au fost testați – cum se comportă, cum vorbesc, ce gânduri și sentimente au sub presiunea unor emoții marcante. Exercițiile care au fost practicate în acele zile au fost de dezinhibare, de încredere în propria personalitate și apoi în grup. Au fost exerciții specifice pentru vorbire ca mijloace esențiale de comunicare internațional recunoscute. De asemenea, au fost dezvoltate capacitățile de comunicare non-verbală și verbalizată, precum și corporală sau emoțională și transmiterea lor prin cuvinte. În ultimele zile, tinerii au avut ocazia să vorbească în fața mai multor adulți și să „susțină examenul”.

În cadrul taberei au fost organizate excursii la centrul istoric al orașului Sighișoara, precum și la Sibiu, fiind vizitate muzeele „Brukenthal” și „Astra”.

În afară de cele menționate, au fost organizate mai multe activități în fiecare zi. Mai mult, tinerii au avut ca oaspeți pe dl. Varujan Vosganian, președintele UAR, care le-a povestit despre identitatea armenească și a avut conversații cu fiecare dintre ei. A fost invitat și dl. Varujan Pambuccian, vicepreședintele UAR, care le-a prezentat ultimele noutăți din era digitală și direcția în care se îndreaptă lumea. De asemenea, în fiecare seară au fost prezentate filme regizate de Florin Kevorkian și Armine Vosganian, care le-au vorbit tinerilor despre realizarea acestora..

Pe 15 august, tinerii participanți, împreună cu localnici și oaspeți din diferite orașe, au fost prezenți la Sfânta Liturghie din catedrala armeană Sf. Maria din Dumbrăveni. Apoi, în fața bisericii ansamblurile „Hayakaghak” și „Vardavar” au susținut un spectacol, readucând muzica și sufletul armenesc în Dumbrăveni, după care a început acel plăcut „haos” cu stropirea cu apă, numit Vardavar. Acestea au fost organizate de dl. Ioan Călinescu, președintele sucursalei Dumbrăveni a UAR.

Putem constata că am avut o săptămână plină în care tinerii au învățat multe lucruri, s-au distrat și sperăm că vor păstra legătura între ei și vor duce mai departe ceea ce au învățat. Și prin astfel de acțiuni putem asigura un viitor pentru comunitatea armeană din România.

Arsen ARZUMANYAN