Mihai Stepan Cazazian

Supliment ARARAT – Colecţia de Carte veche armeană a Bibliotecii Dudian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Publicăm pentru prima oară în paginile revistei Ararat un studiu dedicat colecţiei de carte veche armeană care se află în fondul Bibliotecii Casei de Cultura „Victoria şi Hovsep Dudian” din Bucureşti. De ce acum ? Pentru că, din ştiinţa noastră, pînă în prezent acest fond  nu a fost inventariat şi nu au fost realizate fişe despre aceste cărţi, cu date precise legate de titlu, autor, tipografia sau tipografii care au realizat cartea. Acest lucru a fost dus la bun sfîrşit, după o muncă ce a durat un an şi jumătate, de Arshaluys Paronyan, muzeograf şi responsabil al Bibliotecii şi Casei de Cultură a armenilor din Bucureşti.

Arshaluys Paronyan a lucrat în Armenia, timp de 30 de ani la Madenataran (Institutul de manuscrise antice şi medievale) iar din 1993 pînă în 2001 a organizat şi condus Biblioteca prezidenţială din Erevan S-a stabilit la Bucureşti în 2002 şi a avut şansa să lucreze chiar în domeniul pe care-l cunoaşte. Mai întîi ca muzeograf al Muzeului Eparhiei Armene iar din 2006 a preluat şi biblioteca.  În anul 2008 a urmat un curs de perfecţionare ca muzeograf în cadrul Centrului de pregătire profesională în cultural la finalul căruia a prezentat lucrarea cu tema “Manuscrise armeneşti vechi. Istoria şi soarta lor” (expoziţie temporară) şi a obţinut certificatul de absolvire.

De fapt nu trebuie să o lăudăm pe Arshaluys pentru că faptele vorbesc de la sine. De aceea atunci cînd ne-a propus să publicăm acest studiu ( aş spune introductiv ) privind cartea veche ne-am gîndit că cel mai indicat ar fi să realizăm un supliment. Un modest supliment care ar trebui continuat cu un album pe măsura valorii colecţiei existente.

Suplimentul se distribuie cu revista Ararat