Elena Chobanyan

Sunt azerii care vor să trăiască în Armenia…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

migration_armenia

La sfârșitul lunii ianuarie o familie de azeri a cerut  azil politic în Armenia.

Cu acest prilej, şeful Serviciului Emigrație din Armenia, Gagik Eganian, a spus că  nu este prima dată când are o solicitare din partea unor cetățeni azeri care doresc să locuiască în Armenia.

Şeful Departamentului de Azil al Serviciului Emigrație , Petros Aghababian, a declarat că anul trecut 320 de persoane au solicitat azil politic, din care 290 au fost sirieni. Dar motivul pentru care azerii vor să trăiască tocmai în Armenia, ne spune domnul Eganian: ″În primul rând ei solicită azil  pentru că sunt  persecuţia politic în ţara lor. În afara azerilor au venit în Armenia şi din Siria, Iran, Turcia, țări africane etc.

Potrivit datelor Serviciului Național de Statistică din Armenia, în anul 2013 prin punctele de frontieră ale Armeniei au intrat în total 2.476.350 de persoane în comparaţie cu anul 2012, când numărul a fost de 2.191.895. Din țară au ieşit 2 .507.538 de persoane comparativ cu numărul de 2.234.706 în anul 2012. În 2013, în comparaţie cu 2012, diferenţa dintre ieșiri şi intrări a scăzut cu 11.623.

În ceea ce privește emigrația din Armenia șeful serviciului de statistică, Karine Kuiumjian, spune că  datele nu sunt exacte întrucât “metodologia, conform căreia o persoană este declarată absentă din țară, nu sunt clare pentru ca aceasta să fie luată în considerare ca emigrant”