Redactor

SUNDAY`S ZAMAN / Comemorarea centenarului bătăliei de la Gallipoli va fi anulată

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

205325_newsdetail

Comemorarea centenarului bătăliei de la Gallipoli din Primul  Război Mondial, inițiată de guvernul turc și prevăzută pentru data de 24 aprilie a acestui an, deși sărbătorirea ar fi fost normal să aibă loc pe 25 aprilie, ziua în care Aliații au debarcat se pare că va fi anulată. Acestă informație a fost publicată de ziarul turc Sunday`s Zaman.

“Sărbătorile de la Gallipoli au fost anulate. Toate pregătirile au fost suspendate întrucît numărul celor care au răspuns pozitiv invitației este foarte mic. Numai cinci țări au acceptat invitația și nu vor fi reprezentate de oficiali de rang înalt “, a declarat pentru Sunday`s  Zaman un oficial guvernamental, care și-a păstrat anonimatul.

Ziarul  precizează că: “Acțiunile comemorative de la Gallipoli, care urmau să fie  organizate de către Ministerul turc al Tineretului și Sportului, fac parte dintr-un lung războiul al declarațiilor, dintre liderii turci și armeni  fiecare solicitând celuilalt să accepte invitația de a onora victimele din Primul Război Mondial din țările respective. Cu toate acestea, niciuna dintre părți nu părea gata să facă un compromis “, scrie ziarul.

“Tensiunile dintre armeni și turci s-au acutizat după ce Ankara a decis să comemoreze campaniei de la Gallipoli la aceeași dată cu Centenarul evenimentelor din 1915 care au dus la uciderea armenilor în Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Guvernul turc a trimis invitații la mai mult de 100 de lideri mondiali, inclusiv liderului armean Serj Sargsian de a participa la acest eveniment “, scrie Sunday`s Zaman.

Într-un cometariu al portalului armenews.com se spune că  “Dacă această informație se va confirma, ar fi un pas serios înapoi pentru diplomația negaționistă a Turciei, care prin aceaste stratageme își imagina că poate pune în umbră  comemorarea centenarului genocidului armean care va avea loc, ca în fiecare an, pe 24 aprilie la Erevan. Președintele Sargsian a denunțat aceste procedee și a refuzat invitația printr-un răspuns adresat omologului său turc la 15 ianuarie. Autoritățile turce au preferat, mai degrabă, să dea înapoi decât să riște ca aceste manevre să se întoarcă împotriva lor și să devină ridicoli? Vom vedea. “

Vezi tot articolul din Sundey`s Zaman pe  http://www.todayszaman.com