Mihai Stepan Cazazian

SUMMIT NATO / Statele Unite ale Americii au inițiat o nouă întâlnire Sargsyan-Aliev

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

arton103060-480x308

 

În încercarea de a scoate din impas procesul de pace din Nagorno-Karabagh, secretarul de stat american John Kerry a organizat o nouă întâlnire între președinții Armeniei și Azerbaidjanului, joi seara, în prima zi a Summit-ului NATO. Cei doi președinți sunt prezenți la Summit-ul NATO ce are loc în Țara Galilor în zilele de 4-5 septembrie.

Cei trei au vorbit, aproximativ două ore, în prezența miniștrilor de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului și a unor înalți diplomați americani într-o locție din Țara Galilor. Nici un acord concret nu a fost anunțat după această întîlnire.

Potrivit Departamentului de Stat american, Kerry a cerut președinților Serj Sargsyan și Ilham Aliev să “respecte cu strictețe acordul de încetare a focului și să ia măsuri suplimentare pentru a pregăti opinia publică pentru pace.” El a lăudat, în același timp pe președinții Sargsyan și Aliev pentru că “au convenit să continue dialogul pe elementele cheie ale reglementării”, a declarat purtător de cuvânt al secretarului de stat, Marie Harf.

“El a cerut părților să se angajeze într-un proces mai adînc de negocieri sub auspiciile co-președinții Grupului de la Minsk, la propunerea președintelui elvețian, în exercițiu, al OSCE”, a precizat doamna Harf într-un comunicat de presă. “Este nevoie de un proces susținut de consolidare a încrederii între părți și de a construi o pace durabilă pe care oamenii din regiune o merită” – se mai spune în comunicat.