Mihai Stepan Cazazian

Suflete armeneşti…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

foto Andreea Tanase

 

Vă povesteam acum câtva timp că Uniunea Armenilor din Suceava, sucursala Suceava, începuse un proiect prin care acorda grijă vârstnicilor ei.

E un proiect de suflet, prin care se încearcă sensibilizarea armenilor în putere de a acorda sprijinul lor, pe cât posibil, celor mai puţin norocoşi decât ei. Iar aceşti oameni, copleşiţi de afecţiuni fizice, dar mai ales de apăsări sufleteşti, nu au nevoie decât de o vorbă bună şi de răbdare de a-i asculta! Nu cer mai mult.

 Sunt fericiţi când li se trece pragul casei, îşi dezleagă baierele limbii şi ale sufletului şi povestesc despre vremuri în care erau în putere şi credeau că puteau răsturna munţii dintr-o singură încercare…Arată fotografii îngălbenite de timp, ale căror poveşti le istorisesc cu sufletul la gură, de parcă ar fi ultima zi a lor pe Pământ!

S-a strecurat mult cuvântul “suflet” în pledoaria mea, ştiu. Ciudat e că, dacă citesc vechi statistici, dau peste expresia “numărul de suflete”. Deci, comunitatea e însufleţită şi, atunci când sufletele copleşite sunt singure, slăbeşte şi arde cu intermitenţă.

                        Ne îndreptăm gândurile spre suflete ca doamna Grigorincu, domnul Esmerian sau domnul Alaci care sunt suferinzi şi cărora le lipseşte liturghia în limba strămoşilor. Şi nouă ne lipsesc în peisajul cotidian al comunităţii. Eram obişnuiţi să vină permanent la sediul uniunii, din vechiul orfelinat al lui Hagi, să privească chipurile de pe pereţi şi să îşi exprime mulţumirea că au putut contribui la alcătuirea „lăzii cu zestre” a comunităţii.

                        Acum, când domnul Mircea Esmerian trece prin momente atât de dificile, provocate de decesul soţiei sale, Elena, sprijinul îndelungat al preşedintelui Uniunii armenilor din Suceava, domnul Foit, a venit în momentul potrivit. Domnul Foit obişnuieşte, din convingere, să îi viziteze pe toţi membrii mai suferinzi ai comunităţii, să se informeze despre starea lor.

                        Dorinţa cea mai fierbinte este de a-i putea sprijini pe toţi vârstnicii, de a compensa suferinţa lor şi de a încerca, pe cât posibil, să-i înlocuim pe cei dragi care au plecat dintre noi.

Corina D.

Octombrie 2017