SUCEAVA / Turnu Roșu, aproape de finalizare
După cum am promis, vă ținem la curent cu starea proiectului de la biserica Sfântul Simeon, respectiv a proiectului de restaurare a Turnului Roșu.
Simbol al Sucevei medievale și moderne, Turnu Roșu a fost atins de degradare de-a lungul timpului. Acum câțiva ani, biserica a fost concesionată bisericii comunității ortodoxe, păstorită de preotul Constantin Ciupu.
Anul acesta a debutat proiectul european, care viza restaurarea Turnului Roșu, aflat pe lista monumentelor de patrimoniu. Din păcate, proiectul a avut și unele neajunsuri, care au fost rezolvate parțial, după cum v-am informat.
Ieri, 23 noiembrie 2015, am vizitat din nou șantierul și anexăm câteva fotografii. Totuși, semnalăm iarăși câteva inconveniente: starea deplorabilă a celor două morminte ale preoților Margos și Leon Popovici, respectiv depozitarea celor patru plăci funerare armenești – nouă plăci sunt deja amplasate -! Materiale de construcții au fost depozitate în dezordine pe cele două morminte, neasigurându-se o protecție adecvată, căci și aceste două morminte sunt considerate monumente istorice. Deosebitul gard de fier forjat de la mormântul preotului armean și profesorului de religie armeană de la Gimnaziul Superior Greco-Oriental, Margos Popovici, a fost depozitat în condiții improprii, lângă un copac de lângă paraclisul ortodox și menționăm din nou – am mai făcut-o și cu altă ocazie – că acest gard trebuie să fie reamplasat, căci este foarte rezistent și în bună stare!
Dacă Preasfinția Sa Datev Hagopian nu ar fi avut inițiativa amplasării khacikar-ului și dacă nu ar exista acele pietre funerare armenești, respectiv cele câteva morminte ale armenilor din vechime, câteva zeci la număr, actualmente sufocate și pline de buruieni, nu s-ar mai ști că este biserică armenească!
Multe resturi ale materialelor de construcții zac pe vechile morminte! Vârstnicii urbei își aminteau de micul și cochetul cimitir armenesc de la Turnu Roșu: un loc intim, cald, plin de verdeață, cu copaci, la umbra cărora elevii citeau, alții hoinăreau și priveau fotografiile celor plecați din această lume. Un loc de care se bucurau toți sucevenii, indiferent de etnie..
Pentru a menține pacea acestui loc deosebit, facem apel către membrii comunității sucevene, indiferent de etnie, de a ni se alătura în derularea proiectului menit de a întreține monumentele funerare din cele două cimitire armenești ale Sucevei. Oferind respect strămoșilor, putem avea încredere că vom avea viitor! Istoria acestor locuri ne aparține tuturor!
Corina Derla
23.11.2015