Tiberiu Cosovan

SUCEAVA / Se lucrează la ridicarea pe soclu a khacikar-ului din incinta ansamblului monumental Biserica „Sf. Simion – Turnul Roşu”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

K 1

În incinta ansamblului monumental Biserica „Sf. Simion –  Turnul Roşu” se lucrează intens la amenajarea platformei, a căilor de acces, precum şi la ridicarea pe soclu a khacikar-ului (cruce armenească din piatră), care marchează perimetrul mormintelor comune în care-au fost reînhumate în această primăvară osemintele scoase la suprafaţă din vechiul cimitir armenesc din Suceava.

Mijlocul de transport care a adus khacikar-ul din Republica Cehă a ajuns joi seara la Suceava, iar potrivit programului manifestărilor organizate cu prilejul Praznicului Adormirii Maicii Domnului al Bisericii Apostolice Armene, monumentul din tuf vulcanic va fi sfinţit sâmbătă, 15 august, la ora 16.00, în prezenţa PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.

Khacikar-ul, care a fost achiziţionat prin grija pr. paroh Constantin Ciupu, păstorul Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Simion”, constituie o donaţie a credincioşilor români şi armeni şi reprezintă elementul central al monumentului funerar realizat în cadrul proiectului „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, proiect al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română Sf. Simion.

Tiberiu COSOVAN

K 2