Mihai Stepan Cazazian

SUCEAVA / Sărbători hibernale….

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

De câţiva anişori, tradiţiile de Crăciun ale armenilor de la Suceava urmează un traseu atent stabilit: se achiziţionează ditamai bradul – neapărat natural! La noi încă pică pădurea pe om! La propriu..-, se revizuiesc decoraţiile, se confecţionează o cunună de Advent – aşa facem noi aici,în zona asta multiculturală -, se convoacă membrii comunităţii şi începe treaba.

E o atmosferă foarte plăcută în biserică. Nu e cazul să ne revedem doar la înhumări, nu-i aşa? Sub nicio formă nu trebuie să lăsăm viaţa să treacă pe lângă noi!

 Orice activitate se încheie în mod glorios, în biroul UAR, la o ceaşcă de cafea, ceai sau de vin fiert, mai de sezon…

 În Seara de Ajun, copiii dau târcoale bradului. Observă cadourile, dar nu se apropie prea mult, căci regula e clară: Moş Crăciun vine după ce ascultă o colindă.

 Începe Slujba. E un moment mult-aşteptat, căci, de fapt, e primul din an. E un semnal de optimism şi bucurie, de sprijin al Domnului.

Copiii îşi primesc cadourile, adulţii se bucură de bucuria lor. Ritualul este reluat a doua zi, când se celebrează Crăciunul şi Boboteaza.

Cel mai mult îmi place că oamenii nu pleacă imediat după slujbă, că mai stau împreună, povestesc, se bucură. Şi-şi iau aghiazma cu un fir de busuioc, în care strecoară un fir de speranţă, pentru ei înşişi şi cei dragi.

 La mulţi ani, oricum aţi celebra! Celebrarea nu ne poate decât bucura sufletele!

 

Corina D.