Mihai Stepan Cazazian

SUCEAVA / O seară sub semnul iubirii şi al prieteniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

                        Anul 2018 a debutat din plin pentru armenii Sucevei. Am petrecut Crăciunul şi Boboteaza în comunitate, iar ziua de 22 ianuarie ne-a găsit în faţa unui eveniment care ne-a adus din nou în faţa publicului larg: o nouă seară de film armenesc.

                        O seară frumoasă, deşi friguroasă, care a stat sub semnul iubirii: documentarul “Noravank” ne-a transportat într-o lume misterioasă, încărcată de simboluri superbe, drept dovadă că imaginaţia omenească nu cunoaşte limite.

                        După cum ne-am obişnuit deja, filmul în sine e un pretext pentru discuţii între prieteni. Căci serile noastre sunt seri între prieteni, care învaţă unii de la alţii. Prieteni din comunităţile armeneşti din Botoşani şi Roman, prieteni ucraineni, români, ruşi-lipoveni, germani, care se susţin reciproc în derularea unor asemenea proiecte “altfel”.

                        Tonul a fost dat de realizatorul documentarului “Noravank”, regizorul Florin Kevorkian, care a moderat cu aplomb conversaţia cu publicul şi pe care l-a bucurat cu versuri ale poetului naţional, celebrat în ianuarie. Dacă ne gândim că geniul lui Eminescu a fost recunoscut prima oară de armeni şi mai punem la socoteală faptul că poetul are origini bucovinene – tatăl său era originar din satul bucovinean Călineşti-Cuparencu – , atunci am avut toate motivele să ne bucurăm de scrierile sale, destul de actuale.

                        Ne bucură îndeosebi prezenţa copiilor, adolescenţilor şi a tinerilor printre noi, semn că lucrurile bune se clădesc cu mult efort, nu apar peste noapte, iar ei au nevoie de repere, de încredere şi de o mână fermă pentru a-şi realiza visele.

                        Vorba unui domn armean din Rădăuţi: e important să ştii de unde vii, ca să ştii către ce zări te îndrepţi. Putem primi răspunsuri de unde ne aşteptăm mai puţin.

                        Vă aşteptăm cu drag printre noi!

Corina D.