Mihai Stepan Cazazian

SUCEAVA / Datorie de onoare…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

DSC01379

În aprilie demara la Suceava proiectul inițiat de Uniunea Armenilor din România, filiala Suceava, legat de întreținerea monumentelor funerare armenești din cele două cimitire (capela Prunkul și Sfântul Simion).

Acum, la sfârșitul lunii august, a venit rândul cavoului celor doi binefăcători armeni din Suceava, Christea și Mathilde Hagi, care odihnesc pentru vecie în cimitirul bisericii Sfântul Simion. În acest an s-au celebrat o sută șaizeci de ani de la nașterea filantropului Hagi, care a fost pomenit și în biserica evanghelică de confesiune augustană din Suceava, a cărei construcție se datorează tot lui Hagi.

În testamentul său, Hagi a lăsat o sumă importantă parohiei armene pentru o “flacără veșnică”, inclusiv pentru întreținerea locului său de veci. Această flacără veșnică a rămas doar în sufletele noastre…

Cavoul a fost curățat, îngrijit, gardul împrejmuitor din fier forjat a fost vopsit de doamnele Didi (Adriana Andrușcă) și Cici (Cecilia Ungureanu) și de domnii Gheorghe Alaci și Ioan Foit.

Pe această cale, facem apel către membrii comunității locale de a se alătura acestui proiect de întreținere permanentă a mormintelor armenilor! Acest proiect nu face decât să conserve memoria comunității și să redea demnitatea morților uitați. Dacă nu ne îngrijim de trecut, nu putem avea viitor!

Ne dorim foarte mult ca aceste două cimitire să rămână ale armenilor, căci constituie dovezi palpabile ale prezenței armenești în această regiune multiculturală! Iar armenii bucovineni doresc să-și păstreze istoria și să întrețină propriul patrimoniu.

Corina Derla

1 septembrie 2015

20150824_091716

20150824_092109

20150824_092433