Mihai Stepan Cazazian

SUCEAVA / 8 martie 2015

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

8 martie-1

 

Comunitatea armenească din Suceava şi-a sărbătorit doamnele. Şi, pentru că 8 martie a picat într-o zi de duminică însorită, după slujba de la ora 11, Uniunea Armenilor a invitat pe cei prezenţi să savureze prăjituri de casă – delicioase de-a binelea! – şi să închine un pahar în cinstea doamnelor. Indiferent că sunt mame, soţii, fiice, prietene, gestul a reiterat importanţa doamnelor în comunitate.

Ne-am amintit de multele asociaţii ale doamnelor, întemeiate în perioada interbelică. Fiecare etnie pusese bazele unui asemenea cerc (aceasta era denumirea încetăţenită în epocă), rolul acestor cercuri era de a sensibiliza factorii de decizie, punând astfel în practică proiecte benefice pentru societate. Un astfel de cerc era acela al doamnelor armene din Cernăuţi şi din Suceava, care se dedicau îndeosebi copiilor orfani (adunau fonduri pentru întreţinerea şi educarea copiilor, Margareta Allaci şi Mathilda Hagi implicându-se foarte mult în munca de caritate).

Am evocat, de asemenea, vechile case armeneşti de utilitate publică. Vârstnicii îşi amintesc de Cafeneaua Armenească, construită în 1897, care rivaliza cu Cafeneaua Habsburg din Cernăuţi, loc în care se decideau lucruri importante pentru comunitate şi aroma unei cafele calde inspira oamenii de cultură care frecventau locul! Sau de Hanul Langer, un hotel elegant construit în 1808 de baronul Kapri, frecventat de oameni de cultură ca Mihai Eminescu (care aprecia fumoarul sau sala de biliard!) şi George Enescu, care a concertat aici, împreună cu soprana suceveană Iulia Morwitzer, fiica primarului Julius Morwitzer. Casa Prunkul a adăpostit pentru o perioadă piesele muzeului de istorie (Warteres von Prunkul a construit casa în intervalul 1890-1894 şi, iubitor de cultură, a pus la dispoziţie casa pentru diverse evenimente culturale – concerte de muzică, expoziţia primelor artefacte descoperite de arheologul Romstorfer la Cetatea de Scaun). Aceste trei case nu mai există, respectiv nu mai sunt în stare bună (Casa Prunkul). Există fotografii, dar parcă nu este de ajuns….

Orfelinatul Hagi şi Şcoala Armenească mai există astăzi în patrimoniul comunităţii. Datoria de a le întreţine şi îngriji cum se cuvine este foarte mare, căci, aşa cum spunea avocatul sucevean de origine armeană, Christea Saco, şcoala şi biserica sunt cea mai mare avere a unei comunităţi.

Într-o asemenea atmosferă încărcată de istorie şi de amintiri s-a celebrat Ziua Internaţională a Femeii.

La mulţi ani, Doamnelor! Să învăţaţi mereu comunitatea numai de bine!

Corina Derla, 8 martie 2015