SUCEAVA : 24 aprilie 2014…
În ţinutul Bucovinei, atât de înălţat spiritual, această zi nu putea să nu fie comemorată de comunitatea armenilor din Suceava!
O dată cu încărcătură emoţională pentru armeni, căci nu cred să existe vreun armean care să nu-şi fi pierdut persoane dragi în aceste masacre. Ne-am rugat toţi Celui de Sus pentru sufletele nevinovate, pierite nedrept, în biserica Sfânta Cruce, alături de preotul Azad Mandalian.
A urmat la sediul Uniunii Armenilor din Suceava o vie dezbatere despre evenimentele de demult: alături de evocarea cauzelor şi a contextului în care s-a petrecut tragedia de acum nouăzeci şi nouă de ani, a amintirilor rudelor care au pătimit, s-a abordat rolul important al unor membri marcanţi ai comunităţii armeneşti din Bucovina, care au luat atitudineîncă de la finalul secolului al nouăsprezecelea, când Abdul Hamid II lovea cu înverşunare în armeni. Varteres Von Prunkul, figură semnificativă pentru viaţa politică a ducatului Bucovinei, lua cuvântul în Dietă şi avertiza asupra pericolului de epurare etnică din Imperiul Otoman şi asupra precedentului creat, iniţia strângerea de fonduri pentru a ajuta pe orfani şi pe refugiaţi, aduna alimente şi îmbrăcăminte, se îngrijea ca refugiaţii ajunşi în Bucovina să aibă parte de sprijin. Casa Hagi, din curtea Bisericii Armeneşti Suceava, a fost transformată în orfelinat, prin grija familiei Christea şi Mathilde Hagi.
Iată iniţiative concrete care au pornit de la două dintre cele mai importante familii armeneşti din Bucovina, pentru a sprijini creştineşte persoane aflate la nevoie!
Toate aceste aspecte au fost laitmotivul comemorării de la Suceava. Fapte, vorbe care alcătuiesc coeziunea unei comunităţi şi care se luptă să păstreze şi să promoveze aceste valori. Este omenesc să iertăm, dar este de neiertat să uităm!
24 aprilie 2014
Corina Derla