Mihai Stepan Cazazian

Sub semnul unei jumătăţi de mileniu…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

                        Din 2012, Bucovina se află sub semnul cifrei 500: cinci veacuri de la întemeierea mănăstirii de valoare universală Hagigadar,cu care bucovinenii se identifică spiritual.

                        Anul 2013 a adus celebrarea jumătăţii de mileniu de la construirea bisericii armeneşti Sfântul Simeon, când s-a celebrat prima slujbă religioasă după mai bine de şase decenii! Micuţa biserică restaurată s-a dovedit neîncăpătoare pentru participanţi.

                        Acum, la 31 octombrie 2017, „Mica Europă” celebrează reforma religioasă: cinci sute de ani de la gestul curajos al călugărului augustinian Martin Luther de a afişa cele 95 de teze pe uşa bisericii din Wittemberg. Bun, bun, dar ce are asta de-a face cu armenii? Are o mare legătură cu armenii, căci mărinimia armeanului Cristea Hagi faţă de comunitatea germană luterană este pomenită în veac: a donat pământ pe strada Armenească, iar comunitatea germană luterană a construit biserica în care s-au săvârşit slujbe neîntrerupt de la întemeiere! Deci, biserică germană, situată pe Strada Armenească,clădită cu sprijin evreiesc! E Bucovina „Mica Europă” sau nu?

                        Astfel, pe 31 octombrie 2017, la orele 11, decanul de la consistoriul evanghelic al Sighişoarei, Bruno Froehlich, a celebrat slujba solemnă de reformă, în prezenţa enoriaşilor germani şi a numeroşilor invitaţi. Alături de comunitatea germană s-au aflat preotul armean Azad Mandalian şi preşedintele U.A.R.Suceava, domnul Ioan Foit, preotul greco-catolic Marius Chiriloaei şi alţi fraţi întru credinţa noastră creştină din Suceava.

                        Da, a fost un eveniment spiritual, emoţionant, dar, în acelaşi timp, normal. Trei preoţi, care propovăduiesc iubirea şi iertarea lui Dumnezeu, au stat la masă şi au discutat firesc. Fără regizări sau scenarii. Eram toţi împreună, aşa cum trăim în această grădină a Maicii Domnului dintotdeauna, cu credinţă în Cel-de-Sus, în spirit de întrajutorare şi prietenie.

                        Careul jumătăţii de mileniu se încheie în septembrie 2021, când se vor celebra cinci veacuri de la construirea bisericii Sfânta Cruce. Ca întotdeauna, comunitatea armenilor va cinsti memoria celor care au clădit biserica şi-şi vor aminti de renunţările şi îndârjirea lor de a-şi păstra patrimoniul.

                        M-aş bucura ca, peste veacuri, urmaşii noştri ne vor cinsti şi vor admira lupta noastră de a păstra moştenirea culturală, materială şi imaterială, şi felul de a-i fi învăţat să lupte pentru a duce visul identităţii naţionale mai departe…

                        Nu aş vrea să plece capul, ruşinaţi…

Corina Derla