Mihai Stepan Cazazian

Sub semnul Mărţişorului…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Aici, la întretăierea dintre Orient şi Occident, civilizaţiile s-au împletit într-un mod fericit. Drumul Mătăsii şi Drumul Sării au creat statul, care a devenit casă pentru atâtea popoare. Unele popoare care se aflau doar în tranzit, dar au descoperit aici „acasă”.

            A fost şi continuă să fie un melanj fericit între naţii. Au împrumutat obiceiuri unii de la alţii, de la gastronomie la cultură şi arhitectură.

            Astfel, de 1 martie, debutul calendaristic al primăverii, Muzeul de Istorie din Suceava şi câţiva armeni inimoşi au fost gazdele unei seri de film, în cadrul căreia publicul s-a familiarizat cu civilizaţia armenilor din România. Filmul documentar a fost realizat de o echipă de producători francezi şi a fost prezentat pe canalul France 2 despre creştinii orientali.

            Documentarul a fost dublat de apariţia unei broşuri intitulate „Urmele unei culturi apuse. Strada Armenească din Suceava”. Materialul a fost realizat în anul 2011 de trei elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, coordonaţi de profesorul de istorie Bogdan Dranca şi domnul Ioan Foit, şi a câştigat marele premiu la concursul universitar „Student pentru o zi. Istoria unei străzi”

            Materialul foarte valoros oferă informaţii preţioase despre un străvechi simbol al urbei sucevene: Uliţa Mare Armenească. Nu uitaţi că Suceava era singurul oraş din România cu două străzi armeneşti până la instaurarea regimului comunist!

            Seara a fost reuşită, căci cultura uneşte oamenii, iar destinul unei etnii este mai fericit cu cât patrimoniul ei este prezentat publicului larg. Nu trăim izolaţi. Izolarea duce la dezolare şi pierderi ireparabile sau greu reparabile. Istoria se conservă cu cât cei care o preţuiesc fac front comun, indiferent de asociaţii, etnie, confesiune sau alte orientări!

            După cum am mai spus şi altă dată, înţelegerea este mai presus de material. Pur şi simplu atinge spiritul.

Comunitatea armenească din Bucovina

Suceava, 1 martie 2019